Vatikan’daki ikinci köstebek skandalı

- Skandalda adı geçen 4 kişi için farklı sürelerde hapis cezası istendi

Google Haberlere Abone ol
Vatikan’daki ikinci köstebek skandalı

VATİKAN (AA) - Katolik dünyasının merkezi Vatikan'da Papalık Mali işler Komisyonu’na ait belgelerin sızdırılmasına ilişkin, "İkinci köstebek skandalı" davasında öne çıkan 4 isim için değişik sürelerde ceza talep edildi.

İtalya'da geçen yıl kasım ayı başında satışa çıkan, gazeteci-yazarlar Emiliano Fittipaldi'nin "Para hırsı (Avarizia)" ve Gianluigi Nuzzi'nin "Haç yolu (Via Crucis)" kitaplarının, "Papa'nın sırlarını açıklayacağı" gerekçesiyle Papalık Mali İşler Komisyonu'na ait gizli belgelerin sızdırılması ve yayımlanmasına yönelik yürütülen adli süreç kapsamında, Vatikan Mahkemesi'nde görülen davada sona yaklaşıldı.

İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, davaya bakan savcılar, Papalık Mali İşler Komisyonu eski sekreteri İspanyol Monsenyör Lucio Angel Vallejo Balda, komisyonun sivil görevlileri, Francesca Immacolata Chaouqui ile Nicola Maio ve "Haç yolu (Via Crucis)" kitabının yazarı Gianluigi Nuzzi için farklı sürelerde hapis cezaları verilmesini istedi.

Savcıların iddianamesinde, eski komisyon sekreteri Monsenyör Balda için 3 yıl 1 ay, sivil görevlilerden Chaouqui için 3 yıl 9 ay, Nicola Maio için 1 yıl 1 ay ve gazeteci Gianluigi Nuzzi için ise 1 yıllık hapis cezası talep edildi.

Savcılar, davada yargılanan bir diğer gazeteci ve "Para hırsı (Avarizia)" kitabının yazarı Emiliano Fittipaldi için ise delil yetersizliğinden herhangi bir ceza talebinde bulunmadı.

Belgelerin sızdırılmasında organize işi teşvik ettiği suçlaması yöneltilen ve belgelerin sızdırılması sürecinde birtakım çarpık ilişkilerle adı gündeme gelen Chaouqui ise talep edilen ceza sonrası yaptığı ilk değerlendirmede, "Gerçeküstü, başka ne diyebilirim ki" ifadesini kullandı.

Vatikan Basın Sözcüsü Federico Lombardi de yaptığı açıklamada, davanın bu duruşmasının savcıların iddianamesine ayrıldığını belirtti.

Kamuoyunda “Vatileaks-2” adlı davaya, yarın ve Çarşamba günü sanıkların yapacağı son savunmalarla devam edilecek.

Söz konusu dava, basın özgürlüğü tartışmalarına yol açarken, çeşitli basın sendikaları ve sivil toplum kuruluşları, önceki duruşmalar sırasında gazeteciler Nuzzi ve Fittipaldi için de destek eylemleri yapmıştı.


Yorumlar