Vatikan’da tarihi görüşme

- Papa Franciscus ile El Ezher Şeyhi Tayyib bir araya geldi

Google Haberlere Abone ol
Vatikan’da tarihi görüşme

VATİKAN (AA) - Katolik aleminin ruhani lideri Papa Franciscus, Mısır’ın El-Ezher Şeyhi Ahmet El-Tayyib ile görüştü.

Vatikan’dan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Papa ile El Ezher Şeyhi’nin yaklaşık 30 dakika süren, samimi bir görüşme gerçekleştirdikleri belirtildi.

Açıklamada, iki muhatap dini liderin, bu buluşmalarının İslam ve Katolik Kilisesi arasındaki diyalog için büyük önem taşıdığı konusunda hemfikir oldukları aktarıldı.

Papa ile El Ezher Şeyhi’nin büyük dinlerin inananların dünyada barış uğraşı üzerinde durulması için ortak taahhüdü vurguladığı, şiddet ile terörün tamamen reddini ele aldığı ve Ortadoğu’da çatışmalardan etkilenen Hristiyanlar ve onların durumunu görüştüğü ifade edildi.

Tarihi görüşme sonrası Papa Franciscus’un, El Ezher Şeyhi Tayyib’e barışın sembolü olan zeytin ağaçlı bir madalyon ile geçen yıl kendi imzasıyla yayımladığı iklim değişikliğine yönelik genelgesi "Laudato Si"yi armağan ettiği kaydedildi.

Bu arada, ikilinin görüşmesinin ilk anlarından paylaşılan görüntülerde Papa’nın, Tayyib ile bu görüşmelerini mesaj olarak nitelediği yansıdı.

Papa-Tayyib görüşmesinin ardından Mısırlı heyet, Papalık Dinlerarası Diyalog Konseyi (Bakanlığı) Başkanı Kardinal Jean-Louis Tauran ile yardımcısı Monsenyör Ayuso Guizot'la da ayrı bir görüşme gerçekleştirdi.

1998 yılında tesis edilen Vatikan ile El Ezher arasındaki ilişkiler, 2011 yılında dönemin Papası 16. Benediktus’un Mısır’daki Kıpti Hristiyanlara yönelik saldırılara gösterdiği tepki nedeniyle son 5 yıldır donmuş durumdaydı.

Papa Franciscus ile El Ezher Şeyhi Tayyib arasındaki bugünkü görüşmenin buzları eriten görüşme olması sebebiyle, tarihi olduğu yorumları da yapıldı.

Yorumlar