Vanuatu Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye övgü

- Cumhurbaşkanı Lonsdale: - "Türkiye, bu ilk zirveye (Dünya İnsani Zirvesi) yaptığı başarılı ev sahipliği için övünme hakkına sahiptir. Şuna eminim ki; Türkiye'nin cömertliğinin çok büyük olduğu konusunda her katılımcı benimle aynı fikirdedir ve herkesin evine döndüğünde anlatacağı bir hikayesi olacaktır" - "Bu zirve, insanlık üzerindeki olumsuz etkileri olan tüm geçmiş kararları telafi etmek için gerçek bir atılım olarak görülmekte olup, değişim için bizlere yardımcı olmalıdır" - "Eğitim ve tarım konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Türkiye'yle daha yakın çalışmak için sabırsızlanıyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Vanuatu Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye'ye övgü

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - Vanuatu Cumhurbaşkanı Baldwin Lonsdale, Türkiye'nin, BM tarafından düzenlenen Dünya İnsani Zirvesi'ne yaptığı başarılı ev sahipliği için övünme hakkına sahip olduğunu ifade ederek, "Şuna eminim ki; Türkiye'nin cömertliğinin çok büyük olduğu konusunda her katılımcı benimle aynı fikirdedir ve herkesin evine döndüğünde anlatacağı bir hikayesi olacaktır." dedi.

Lonsdale, Dünya İnsani Zirvesi'nin sonrası AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İnsanlığın büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu anımsatan Lonsdale, insan hayatının sürekli yıkıma uğradığı günümüzde dünya liderlerinin İstanbul'da bir araya gelmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Baldwin Lonsdale, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un vizyonunu takdir ettiğini dile getirerek, "Mevkidaşım Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Dünya İnsani Zirvesi delegelerine misafirperverliği dolayısıyla tüm kalbimle teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Biz Türk misafirperverliğinden oldukça memnun kaldık ve bu hoş karşılanma nedeniyle evlerimize memnun döneceğiz." diye konuştu.

Zirvede alınan kararlar dolayısıyla evlerine insanlığa hizmet gayesiyle döneceklerine vurgu yapan Lonsdale, şunları aktardı:

"Amacımız, her ulusun acısını ortak bir çabayla paylaşmak için gayret göstermek ve elimizdeki kaynaklar az ya da fazla olsun onlara yardım etmek olacaktır. Bu zirve, insanlık üzerindeki olumsuz etkileri olan tüm geçmiş kararları telafi etmek için gerçek bir atılım olarak görülmekte olup, değişim için bizlere yardımcı olmalıdır."

Vanuatu Cumhurbaşkanı Lonsdale, zirveyi hayatındaki ilklerden biri olarak niteleyerek, "Türkiye günümüzün farklı felaketlerinden etkilenen insanlığın sorunlarını ele almak için ilk kez düzenlenen bu önemli zirveye ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu tüm dünyaya ispat etmiştir. Türkiye bu ilk zirveye yaptığı başarılı ev sahipliği için övünme hakkına sahiptir. Şuna eminim ki; Türkiye'nin cömertliğinin çok büyük olduğu konusunda her katılımcı benimle aynı fikirdedir ve herkesin evine döndüğünde anlatacağı bir hikayesi olacaktır." değerlendirmelerinde bulundu.

- "Türkiye'yle daha yakın çalışmak istiyoruz"

Savaşlar dışında doğal afetlerin de insanların geleceğini etkilediği önemli bir tarih koridorundan geçtiklerini anımsatan Lonsdale, yakın zamanda yaşadıkları doğal afetin yaralarını sarmaya çalıştıklarını ve Türkiye gibi güçlü ülkelere güvendiklerini söyledi.

Lonsdale, eğitim ve tarım konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini dile getirerek, "Türkiye'yle daha yakın çalışmak için sabırsızlanıyoruz. Türkiye'ye okumak için giden öğrencilerin sayısının daha fazla olmasını ve bu sayede Türkiye'deyken kazanmış oldukları bilgileri kendimize aktarmayı umut ediyoruz." dedi.

Türkiye ve Vanuatu ilişkilerinin yakın geçmişte daha güçlü hale geldiğini anlatan Lonsdale, İstanbul'da açılan fahri konsoloslukla ilişkilerin daha iyiye gittiğini anlattı.

- "Türk turistleri el değmemiş cennetimize bekliyoruz"

Baldwin Lonsdale, son dönemde Türklerin Avustralya üzerinde Vanuatu'ya geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böylelikle Türk insanı bize, biz Türkiye'ye daha kolay ulaşacağız. Bununla birlikte bu fikir henüz emekleme aşamasında ve gelecekte hayata geçmesini umuyoruz. Aynı zamanda bizlerin bunun gerçekleşeceği gün için yani el değmemiş güzel cennetimizde ziyaretçilerimizi ağırlamak için hazırlanmaya başlamamız gerekmektedir."

Türk yatırımcılara Vanuatu'ya yatırım çağrısı yapan Lonsdale, ülkesinde yatırım yapmayı hedefleyen yatırımcılar için "Onursal Vatandaşlık" sistemi getirildiğini kaydetti.

Yorumlar