Vali Şahin'den diplomatik misyon temsilcilerine iftar

- Vali Şahin: - "Medeniyetimiz, yaşama biçimlerimizi ortak ve benzer hale getiren, inançlara ve farlılıklara derin bir hürmetle saygıyı öğreten ve yerleştiren bir hoşgörü medeniyetidir, birlikte ve bir arada yaşamanın tarih içindeki en önemli örneğini ortaya koymuş bir medeniyettir"

Google Haberlere Abone ol
Vali Şahin'den diplomatik misyon temsilcilerine iftar

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Vasip Şahin, diplomatik misyon temsilcisiyle iftarda bir araya geldi.

Sarıyer'deki Vilayetler Evinde düzenlenen iftar programında konuşan Vali Şahin, yabancı ülke temsilcilerini kültür ve medeniyet merkezi aziz İstanbul'da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Hoşgörünün doruğa çıktığı, sevgi ve kardeşliğin geliştiği ramazan ayının, İstanbul'a daha bir yakıştığını ve ve bambaşka bir atmosfer kattığını aktaran Şahin, "Bu vesileyle sizler gibi etkin ve yetkin birbirinden değerli konsolosun yer aldığı bu ramazan sofrasına hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum." dedi.

Diplomasinin, bir uzlaşı sanatı olduğunu belirten Şahin, uluslararası ilişkilerin barışçı yol ve araçlarla yürütülmesi gerektiğini, barışçıl bir diplomasinin ise barışçıl bir iletişimden geçtiğini anlattı.

Vali Şahin, sağlıklı bir iletişimin temel şartının, tarafların yapıcı ilişki içinde bulunması, ortak tecrübe alanında buluşmaları ve karşılıklı iş birliği ortamları yaratılmasına bağlı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu vesileyle ramazanın tarih boyunca aynı geleceği paylaşan insanlarımız için birliktelik tohumları eken manevi ruhunda sizlerle bir araya gelmeyi arzu ettik. Bu topraklarda oluşturduğumuz ortak medeniyet, barış ve hoşgörüden beslenmiştir. Bu coğrafyada farklı dil, din ve kültürler, insanların birbirlerini olduğu gibi kabul ettiği, farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü ve hassasiyetlerin gözetildiği bir ortak yaşama bilincine dönüşmüştür. Medeniyetimiz, yaşama biçimlerimizi ortak ve benzer hale getiren, inançlara ve farlılıklara derin bir hürmetle saygıyı öğreten ve yerleştiren bir hoşgörü medeniyetidir, birlikte ve bir arada yaşamanın tarih içindeki en önemli örneğini ortaya koymuş bir medeniyettir. Bu medeniyetin çocukları olan Müslümanlar nasıl, Hristiyan ve Yahudi komşuları ve kardeşlerinin Paskalya, Yortu ve Yom Kippurlarını kutlamışlarsa, Hristiyan ve Yahudi halkımız da Müslüman komşularının bayramlarını ve dini günlerini kutlamayı adet edinmişlerdir. Ramazanlarda Müslümanlar için iftar vermek de bu güzel geleneklerimizden bir tanesidir. Birbirine saygı ve hoşgörü bu topraklarda hepimizin ortak mirasıdır ve bu mirası korumalıyız. Bu miras, barış ve huzur içinde birlikte ortak bir gelecek kurmak için ortak temelimizdir.”

Müslümanlar için ramazanın, yardımlaşmanın, dayanışmanın, cömertliğin, şefkatin ve merhametin ete kemiğe büründüğü bir rahmet ayı olduğuna dikkati çeken Şahin, iftar sofralarının etrafında inşa edilen manevi köprülerin, toplumsal ve kültürel yapımızdaki çeşitliliğin, farklılıkları zenginlik olarak kabul etme anlayışının benimsendiğinin en somut göstergesi olduğunu vurguladı.

İstanbul’un, Türkiye'nin vitrini olduğunu kaydeden Şahin, şunları söyledi:

"İstanbul, barışın, sevginin ve kardeşliğin sembolü olarak farklı kültür, dil ve dinden insanları her daim kucaklamış ve ortak bu mirası günümüze kadar getirmiştir. Birazdan dünyanın dört bir yanından gelmiş siz değerli temsilcilerle iftar sofrasında aynı ekmeği paylaşacağız. Çünkü kardeşliğin en iyi bölüşüldüğü yer, sofradır. Aynı sofrada, aynı düşüncede buluşma geleneği yüzlerce yıldır bu topraklarda yeşeriyor. Bundan daha güzel bir mozaik olamaz. Dünyamızın bütün farklı renklerini bir araya getiren ve her şeyden evvel gönüllerimizi doyuran bu ramazanın hayırlara kapı açmasını yürekten diliyorum. Rahmet ayının bu anlamda vatanımıza, İslam alemine ve tüm dünya insanlarına barış, hayırlar, bereket ve huzur getirmesini diliyorum.”

İftar programına, 51 ülkenin İstanbul’da görevli başkonsolos ve başkonsolos yardımcısı düzeyindeki temsilcileri katıldı.

Yorumlar