Vakıflar Genel Müdürü Ertem Makedonya'da

- Kültür Bakanı Milevska ve İslam Birliği yetkilileri ile görüşen Ertem, restoran çalışmaları tamamlanma aşamasın gelen Manastır'daki Haydar Kadı Camisi'ndeki bir buçuk ay sonra ibadete açılacağını duyurdu

Google Haberlere Abone ol
Vakıflar Genel Müdürü Ertem Makedonya'da

ÜSKÜP (AA) - Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Makedonya'daki temasları kapsamında Kültür Bakanı Elizabeta Kançevska Milevska ve İslam Birliği yetkilileriyle bir araya geldi.

Ertem, Makedonya'daki temasları hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, burada devam eden restorasyon çalışmaları olduğunu belirterek, bu çalışmaları yerinde görmek ve çalışmalara yön vermek için böyle bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yaklaşık iki yıl önce restorasyon çalışmalarına başladıkları Manastır şehrindeki Haydar Kadı Camisi'ndeki çalışmaların tamamlanmasına çok az bir zaman kaldığının aktaran Ertem, caminin bir buçuk ay sonra ibadete açılacağını duyurdu.

Ertem, Haydar Kadı Camisi'nin restorasyonunun çok önemli ve güzel bir çalışma olduğunu kaydederek, ayrıca Ohri'deki Ali Paşa, Üsküp'teki Yahya Paşa ve Manastır'daki Mehmet Hoca camilerinin de projelerinin bitmek üzere olduğunu, proje çalışmalarının ardından restorasyon ihalesi açacaklarını ifade etti.

Ülkedeki Osmanlı dönemine ait vakıf eserlerinin sahibi konumundaki Makedonya İslam Birliği yetkilileriyle de görüştüklerini anlatan Ertem, başka eserlerin de restorasyon kapsamına alınması için çalışmaları bulunduğunu aktardı.

Ertem, Makedonya Kültür Bakanlığı ile daha üst düzeyde protokol çalışmaları yürüttüklerini belirterek, ülkedeki Osmanlı dönemine ait vakıf eserleri ve diğer tarihi eserlerinin restorasyonu ile ilgili iyi niyet protokolü hazırlandığını söyledi.

- Sağlık alanında da çalışmaları mevcut

Vakıflar Genel Müdürlüğünün Makedonya'daki diğer çalışmaları hakkında da bilgi veren Ertem, şunları kaydetti:

"Burada fakir ve muhtaç insanlara gıda yardımı yapıyoruz. Osmanlı vakıflarının temel felsefesi fakirlere yardım yapmak üzere kurulu. Müslüman olsun ya da olmasın, bir insan fakirse ve ihtiyaç sahibiyse ona yardım yapmayı öngörüyor. Biz de Osmanlı vakıflarının temsilcisi olduğumuz için o vakıf senetlerine uygun olarak gıda yardımında bulunuyoruz."

Restorasyon ve ihtiyaç sahiplerine gıda yardımının yanı sıra sağlık alanında da çalışmaları bulunduğunu ifade eden Ertem, fakir ve tedaviye muhtaç kişilerin Türkiye'de tedavi olmalarına imkan sağladıklarını kaydetti.

Ertem, sağlık alanında yaklaşık bir yıldır yürüttükleri bir proje olduğunu ancak yeterli duyuru yapılmaması nedeniyle talebin düşük olduğunu söyleyerek, "Gerekçelerle tedavi olmak isteyen Makedonya vatandaşlarını herhangi bir ücret almaksızın Türkiye'de tedavilerini gerçekleştiriyoruz. Yani Türkiye'ye yanlarında bir refakatçi olmak üzere götürüyoruz, tedavilerini yapıp geri getiriyoruz. Tedaviye ihtiyacı olup imkanı olmayanlar İslam Birliği ya da Üsküp Büyükelçiliğine müracat ederek Vakıflar Genel Müdürlüğünün imkanlarından yararlanarak tedavi olabilirler." ifadelerini kullandı.

Makedonya'daki vakıf eserlerine yönelik envanter çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Ertem, projenin bittikten sonra dijital ortamda Makedonya Arşivi yetkililerine teslim edileceğini ve bununla ilgili bir kitap hazırlayacaklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar