V4'ten "ortak kriz yönetim merkezi" kurma kararı

BUDAPEŞTE (AA) - Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'nın üyesi olduğu Vişegrad Grubu ülkeleri (V4), sığınmacı krizini yönetebilmek için ''ortak...

Google Haberlere Abone ol
V4'ten "ortak kriz yönetim merkezi" kurma kararı

BUDAPEŞTE (AA) - Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya'nın üyesi olduğu Vişegrad Grubu ülkeleri (V4), sığınmacı krizini yönetebilmek için ''ortak kriz yönetim merkezi'' kurma kararı aldı.

Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen V4 İçişleri Bakanları toplantısı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, yasa dışı göç hakkında V4'ün benzer düşüncelere sahip olduğunu belirterek, ''V4, sığınmacı krizini yönetebilmek için ortak kriz yönetim merkezi kurma kararı aldı. Söz konusu merkezi V4 dönem başkanlığını da sürdüren Polonya yürütecektir.'' dedi.

Sığınmacı krizi çözümünde Avrupa Birliği (AB) kanunlarının uygulanması gerektiğini savunan Pinter, ''V4 ülkeleri yasa dışı sığınmacı ve göç konusunda hemfikirler ve bu işbirliğini daha da güçlendirmek gerekli. 'Taşıma' politikasından 'geri yollama' politikasına geri dönmek istiyoruz.'' diye konuştu.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Blaszczak, kurulacak merkezin, sığınmacı krizinde üye ülkelerin ulusal seviyede elde ettiği tecrübelerin paylaşılması ve bu kapsamda harcanacak kaynakların kullanılması konusunda yardımcı olacağını kaydederek, ''Merkez, V4 üyeleri arasındaki faaliyetleri koordine edecek ve sığınmacıların kriz bölgelerinde desteklenmesine yönelik yardımlar yapacak.'' dedi

Blaszczak ayrıca, V4'ün, Avrupa Komisyonunun sığınmacı krizini çözmek amacıyla sığınmacıların üye ülkeler arasında dağıtılması kararının etkili olmadığı fikrini savunduğunu belirterek, ''Kota kapsamında 160 bin sığınmacının dağıtılması kararına rağmen sığınmacı kamplarından sadece 6 bin kişiyi yönlendirdiler. Sistem aynı zamanda sığınmacıları daha da çekerek krizi çözmüyor.'' ifadelerini kullandı.

Slovakya Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Robert Kalinak ise kurulacak merkezin etkili dayanışma ilkesinin gerçekleştirilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Genişletilmiş V4 İçişleri Bakanları toplantısına, Avusturya, Belçika, Bulgaristan ve Slovenya da katılıyor.



Yorumlar