"Uyku arkadaşı"yla bebeğinizin uykusunu düzenleyin

- Bebeğin dördüncü aydan itibaren "uyku arkadaşı" olarak edineceği basit bir oyuncağın, uyku düzeninin sağlanmasına ve kendi yatağında uyumasına katkı sağlayacağı belirtildi - Uyku Danışmanı Akınal: - "Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de ilkokul çağına gelmiş çocukların ebeveynleriyle aynı yatağı paylaşma oranı yadsınamayacak kadar fazla. Anne-baba ile aynı yatakta uyuyan çocukların duygusal açıdan yaşıtlarından geride olabilme ihtimali üzerinde oldukça fazla duruluyor" - "Çocuğun küçük yaşta kendi yatağında rahat şekilde uyuma alışkanlığı kazanması için uyku arkadaşı edinmesi çok önemli" - "Uyku arkadaşı, sadece uyku saatinde bebekle beraber olacaktır. Uyandıktan sonra yatakta kalacağı için bağımlılık oluşturmaz. Bebek büyüdükten sonra uyku arkadaşını kendisi de tercih edebilir. Çocuk büyüdükçe bundan kendisi vazgeçebilir"

Google Haberlere Abone ol
"Uyku arkadaşı"yla bebeğinizin uykusunu düzenleyin

İSTANBUL (AA) - SEVİL ÇELİK - Bebeğin dördüncü aydan itibaren "uyku arkadaşı" olarak edineceği basit bir oyuncağın, uyku düzeninin sağlanmasına destek olabileceği belirtildi.

Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uykunun insan yaşamındaki çok önemli bir dilim olduğunu söyledi.

İnsanların dinlenmeye ihtiyacı olduğu için uyuduğunu, uykunun ayrıca o gün öğrenilen bilgilerin depolanmasını sağladığını, kilo vermeye yardımcı olduğunu, enerjiyi yenilediğini, düşünmeyi artırdığını ifade eden Akınal, "Uyku yetişkinlerin hayatında bu kadar önemliyken bebeklerde ne derece önemlidir, düşünmek gerekir." dedi.

Akınal, bir bebeğin ilk iki yıl ihtiyacı kadar kaliteli uyuması ve beslenmesi halinde biyolojik ve beyinsel gelişiminin o oranda daha iyi olacağını dile getirdi.

Türkiye'de, bebeklerin nasıl uyutulacağının bilinmediğini ve bu konuda doğru bir düzen oluşturulamadığını vurgulayan Akınal, şöyle konuştu:

"Özellikle yenidoğan döneminde kurulan doğru düzen ve uyku alışkanlığı ileri dönemler için önemlidir. Yeni bebek sahibi olan anne ve babaların en çok huzursuzluk duydukları konulardan biri, bebeklerinin ve kendilerinin uyku düzenidir. Özellikle gece uykusunun azalması ve bölünmesi, anne ve babayı kısa sürede tüketir. Uyku, bireyin tüm hayatını etkiler, dolayısıyla bunu bebeklikten itibaren düzene koymak en doğrusudur. Bebekler doğduklarında nasıl uyuyacağını bilmez, uyku öğretilebilir bir aktivitedir. Çoğu zaman da yanlış öğretilir."

- "Bebekler sallanarak ya da emzirilerek uyutuluyor"

Akınal, Türkiye'de bebeklerin çoğunun sallanarak ya da emzirilerek uyutulduğunu söyledi. Bebekler büyümeye başladıklarında ise bu işin anne ve babalar için zor olmaya başladığını aktaran Akınal, şöyle devam etti:

"Aslında bebek için değişen bir şey yok. O öğretildiği gibi yani sallanarak uyumak istiyor ama anne için 10-15 kiloluk bir bebeği sallamak artık zorlayıcı oluyor. Bu durumlarda ebeveynlerin çoğu destek almaya ihtiyaç duyuyor. Uyku danışmanları da ailelere bebeklerinin gündüz ve gece uykularının düzene sokulması, kendi yatağında uyumasının sağlanması gibi konularda destek oluyor. Bu dönemde çoğu annenin psikolojisi bozulma evresine gelmiştir. Uyumayan bebek, uyumayan anne demektir. Uykusuz anne ise depresyona hazır bir bireydir. Bu süreçte aileye destek vermek ve onların morallerini yüksek tutmak önemlidir."

- Büyüdüğü halde ebeveynleriyle uyuyan çocuklar

Akınal, çocuğa erken yaşta uygun bir uyku düzeni sağlanmasının gelecekte ailelere de yardımcı olacağını dile getirdi. Çocukların uyku alışkanlıklarına ilişkin yapılan araştırmalara da değinen Akınal, şunları anlattı:

"Yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de ilkokul çağına gelmiş çocukların ebeveynleriyle aynı yatağı paylaşma oranı yadsınamayacak kadar fazla. Anne-baba ile aynı yatakta uyuyan çocukların duygusal açıdan yaşıtlarından geride olabilme ihtimali üzerinde oldukça fazla duruluyor. Çocukların büyüme ve gelişme sürecinde yeni beceriler kazanması, bağımsız biçimde kendi başlarına bir şeyleri başarması, onların ruhsal ve duygusal anlamdaki gelişimleri için oldukça önemli. Sağlıklı ruhsal gelişimi olan çocuklar kendileriyle ilgili olumlu algılara sahip, başkalarını anlayabilen ve sağlıklı iletişim kurabilen, duygularının farkında olan ve onları yönetebilen, sorun çözme ve sorunlarla baş etme becerileri olan iyi bireyler olurlar."

Akınal, çocukların kendi yataklarında rahatlıkla ve güvenle uyuyabilmesi için de ailelere önerilerde bulundu. "Uyku arkadaşı"nın iyi bir uyku düzeni için önemli bir araç olabileceğine dikkati çeken Akınal, şöyle devam etti:

"Çocuğun küçük yaşta kendi yatağında rahat şekilde uyuma alışkanlığı kazanması için uyku arkadaşı edinmesi çok önemli. Uyku arkadaşı sesi, ışığı olmayan basit bir oyuncaktır. Bu oyuncağı bebeklerin ağızlarına sokma ihtimali yüksek olduğu için organik tercih edilmelidir. Bir tavşan, ayıcık ya da bebek olabilir. Çok büyük ya da küçük olmamalıdır. Bebeğinizin boyuna göre, sarılıp uyuyabileceği ebatta olması uygundur. Ayrıca kopan parçaları bulunmamalıdır. Önemli olan bebekler için yatakta tehlike yaratmamasıdır. "

- "Dördüncü aydan itibaren kullanılabilir"

Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal, uyku arkadaşının, bebeğin daha güvenle uyumasını sağladığını, bir nevi güven simgesi olduğunu dile getirdi.

Bebeğin dördüncü aydan itibaren uyku arkadaşı edinebileceğini ifade eden Akınal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönemde özellikle bebeğinizin kendi alabileceği, yüzünü örtmeyen, ağır ve çok büyük olmayan oyuncaklar tercih edilebilir. Bebekler uyku arkadaşına hemen alışmazlar, zaman alır. Uyku arkadaşı oyuncağının yataktan hiç çıkmaması ve normalde oynanmaması gerekir. Böylelikle o oyuncağı bebek uykuyla ilişkilendirir ve görünce uyuyacağını anlar. Başka yerlerde uyurken de (araba, puset, başka bir ev) sizin için kurtarıcıdır. Uyku mesajını hızlı bir şekilde vermiş olursunuz ve evden bir oyuncağını görmek bebeğin uyuyacağı ortamda daha fazla güven duymasını sağlayacaktır."

Akınal, bazı çocukların uyku arkadaşının emzik, battaniye, mendil ve yastık olabileceğini, bunlardan biriyle rahatlıkla uyuyorsa illa da bir oyuncak edinmesi için ısrarcı olmaya gerek bulunmadığını aktardı.

Bazı annelerin, uyku arkadaşının alışkanlık yapmasından ve bebeğin ondan ayrılamamasından korktuğunu dile getiren Akınal, şunları kaydetti:

"Ama bu düşünce yanlıştır. Amaç, çocuğun sürekli elinden düşürmediği, 7/24 onunla olan bir oyuncak edinmesi değildir. Uyku arkadaşı, sadece uyku saatinde bebekle beraber olacaktır. Uyandıktan sonra yatakta kalacağı için bağımlılık oluşturmaz. Bebek büyüdükten sonra uyku arkadaşını kendisi de tercih edebilir. Çocuk büyüdükçe bundan kendisi vazgeçebilir."

Yorumlar