Üsküp'te, "Osmanlı Döneminde Makedonya'nın İslamlaştırılması Paneli"

- Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi Üyesi Prof. Dr. Gjorgiev: - "Osmanlının gayrimüslim halka şiddet uygulayarak İslamı yaymadığını, devletin bu bölgede yaşayan gayrimüslimlere hoşgörülü bir politika uyguladığını, geleneklerini ve dinlerini yaşamalarına izin verdiğini söyleyebiliriz"

Google Haberlere Abone ol
Üsküp'te, "Osmanlı Döneminde Makedonya'nın İslamlaştırılması Paneli"

ÜSKÜP (AA) - Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi (MANU) Üyesi Prof. dr. Dragi Gjorgiev, Osmanlının gayrimüslimlere hoşgörülü davrandığını, geleneklerini ve dinlerini yaşamalarına izin verdiğini belirtti.

Prof. Dr. Gjorgiev Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, "Osmanlı Döneminde Makedonya'nın İslamlaştırılması Paneli"nde yaptığı konuşmada, bölge ülkelerindeki tarih yazımında İslam'ın Balkanlar'da ve Makedonya'da yayılma süreciyle ilgili abartılı ifadeler olduğunu belirterek, Osmanlının bu coğrafyaya gelişinden sonra şiddet kullanarak İslam'ı yaydığına dair belge bulunmadığını söyledi.

15. ve 16. yüzyıl Avrupa'sı ile karşılaştırıldığında, Osmanlının o dönemde 20. yüzyılın demokratik ve liberal toplumları gibi kural ve yasalar uyguladığına işaret eden Gjorgiev, "İslam kesinlikle Balkanlar'daki toplumun yaşamına etki etmiştir. Çünkü birçok zanaat ve giyim unsurları, dil de dahil Osmanlı döneminin izlerini barındırıyor. Bugün derin bir araştırma yaparsanız, Makedonca'da 4 bine yakın Osmanlıca kökenli kelime bulabilirsiniz." diye konuştu.

Gjorgiev, Osmanlının Balkan toplumlarına İslam'ı şiddetle yaymadığını vurgulayarak, "Kayıtları göz önünde bulundursak, "Osmanlının gayrimüslim halka şiddet uygulayarak İslamı yaymadığını, devletin bu bölgede yaşayan gayrimüslimlere hoşgörülü bir politika uyguladığını, geleneklerini ve dinlerini yaşamalarına izin verdiğini söyleyebiliriz." ifadesini kullandı.

Makedonya'daki nadir Osmanlıca ve Türkçe bilen tarihçilerden biri olan Gjorgiev, 1993 yılından beri Türkiye'deki Osmanlı arşivlerinde araştırmalar yapıyor. Üsküp'teki Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi ile Saraybosna Üniversitesi

nden mezun olan Gjorgiev'in Makedonya'daki Osmanlı dönemine ilişkin önemli çalışmaları bulunuyor.

Yorumlar