Üsküp'te "Balkanlarda İrfan Ocakları Sempozyumu"

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, "Balkanlarda İrfan Ocakları Kültür Buluşması Sempozyumu" düzenlendi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı...

Google Haberlere Abone ol
Üsküp'te "Balkanlarda İrfan Ocakları Sempozyumu"

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, "Balkanlarda İrfan Ocakları Kültür Buluşması Sempozyumu" düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü Üsküp Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen sempozyuma, TİKA İnsan Kaynakları Destek Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Zülküf Oruç, Gazi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Tatçı'nın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Oruç, açılış konuşmasında yaptığı açıklamada, sempozyumun bu yıl ikincisinin düzenlendiğini belirterek, "Kosova'dan başladığımız etkinliklerimiz bugün Üsküp'te sona eriyor. TİKA, Balkanlardaki ortak tarih ve kültürel mirasımızın gelişmesi yönünde oldukça yoğun çalışıyor. Amacımız, kültürel değerlerimizi geliştirecek projeler gerçekleştirmektir" dedi.

Tatçı da sempozyumun kültür alışverişi olduğu değerlendirmesinde bulunarak, "Balkanlar, Osmanlı'nın bıraktığı büyük bir İslam medeniyeti ile donanmıştır. Biz burada unutulmuş kültürleri yeniden canlandırmak durumundayız." diye konuştu.

Sempozyumların önümüzdeki dönemlerde devam edeceğine işaret eden Tatçı, "Burada yaşayan ve Türkçe bilmeyen kardeşlerimiz için klasikleşmiş İslam ve tasavvuf eserlerinin tercüme edilmesi gerekir. Genç kardeşlerimizin bu boşluğu hissedip tercüme faaliyetlerine başlamalarını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

İslami ve tasavvufi konuların ele alındığı sempozyum kapsamında ayrıca, santur dinletisi sunuldu.

Yorumlar