Ürdün'de parlamento seçimleri

- Ekonomi uzmanı Merci: - "Önümüzdeki seçimler sonrası oluşacak meclisin önceki meclislerden daha iyi bir yerde olacağını düşünmüyorum." - "İsrail gazının alınması anlaşması kamuoyunun tepkisine neden oldu. Ancak gelecek mecliste bu anlaşmanın onaylanacağı konuşuluyor."

Google Haberlere Abone ol
Ürdün'de parlamento seçimleri

AMMAN (AA) - Ürdün, bölgesel gelişmelerin dayatmasıyla karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunların gölgesinde 18'inci meclis seçimleri için sandık başına gidiyor.

Ürdün halkı daha önceki meclislerin somut çözümler üretmedeki başarısızlığına rağmen bu seçimleri içerisinde bulundukları sorunlardan bir çıkış fırsatı olarak görüyorlar.

Ürdün Çalışma Bakanı Ali el-Gazavi geçen ay yaptığı açıklamada, ülkedeki işsizlik oranının yılın ilk yarısında yüzde 14,3'ten 14,7'ye yükseldiğini büyüme oranının da yüzde 2,8 olduğunu ifade etmişti.

Ekonomi uzmanı Mazin Merci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki seçimler sonrası oluşacak meclisin önceki meclislerden daha iyi bir yerde olacağını düşünmüyorum. Daha önceki hükümetler somut bir başarı gösteremedi. Bununla birlikte milletvekilleri de yoksulluk, işsizlik ve sığınmacı krizlerine çözüm bulma konusunda verdikleri sözleri tutmakta başarısız oldular." değerlendirmesinde bulundu.

"Buna GSYİH'nin yüzde 94'ünden fazla olan 32 milyar dolarlık yüklü borç dosyalarını da eklememiz mümkün. Ayrıca durdurulması için çaba harcanmayan ve mecliste kabul edilen sürekli bütçe açığı dosyası da var." diyen Merci, Ürdün'ün Suriye'deki iç savaş dolayısı ile 1 milyon 350 bin mülteciyi barındırmasıyla ortaya çıkan göçmen dosyası konusunda, "Bu konu, bir sonraki meclis gündeminde en önemli ve en sıcak dosyadır. Ürdün, Suriyeliler için çalışma ve istikrarın temini konusunda bağlayıcı oldu. Belki Avrupa ve bazı ülkelerden yardım almak, Avrupa pazarında birtakım kolaylıklar elde edebilmek için onların iskan edilmesi şartı getirilebilir." ifadelerini kullandı.

Merci, "İsrail gazının alınması anlaşması kamuoyunun tepkisine neden oldu. Ancak gelecek mecliste bu anlaşmanın onaylanacağı konuşuluyor." diye konuştu.

Ekonomi uzmanı ve yazar Halid ez-Zubeydi de yeni meclisin önündeki en önemli konunun Suriye dosyası olduğunu ifade etti.

Ürdün'deki işsizlik sorununa da değinen Zubeydi, ülkede 250 bin işsiz olduğuna dikkati çekti.

Ürdün'de 130 milletvekilinin belirleneceği parlamento seçimlerinde, oy kullanma işlemleri başladı.

Seçimde, 226 listeden bini erkek, 252'si kadın olmak üzere bin 252 aday yarışacak.

Bağımsız Seçim Kurumu Sözcüsü Cihad el-Mumeni, 4 milyon 130 bin 145 seçmenin, bin 483 sandıkta oy kullanacağı seçimde, 15 bin yerli ve yabancı gözlemci ile 84 bin kişinin görev yapacağını açıklamıştı.


Yorumlar