"Umuda yolculuk" her geçen gün azalıyor

- Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin mayıs ayının 15 gününde Ege Denizi ve Akdeniz'de yakaladığı göçmen sayısı, nisan ayının aynı dönemine göre yüzde 50 azalarak 400'e düştü

Google Haberlere Abone ol
"Umuda yolculuk" her geçen gün azalıyor

İZMİR (AA) - RAMAZAN ERCAN - Avrupa'da mülteci olmak isteyen göçmenlerin umuda yolculukları, Türkiye ile AB arasında 18 Mart'ta Brüksel'de varılan mutabakatın ardından her geçen gün azalmaya devam ediyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin mayıs ayının 15 gününde Ege Denizi ve Akdeniz'de yakaladığı göçmen sayısı, nisan ayının aynı dönemine göre yüzde 50 azaldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, iç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler gibi nedenlerle ülkelerini terk ederek daha iyi bir yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin sayıları geriledi.

Bahar aylarıyla birlikte geçen yıl yükselişe geçen ve her ay bir öncekine göre büyük artış yaşanan "umuda yolculuk" rakamları, Türkiye ile AB arasında düzensiz göç ve insan kaçakçılığıyla mücadele amacıyla varılan mutabakatın ardından şu ana kadarki en düşük seviyelere düştü.

20 Mart'tan itibaren hayata geçen Geri Kabul Anlaşması'yla birlikte gerileyen umuda yolculuk, Nisan 2016'da bir önceki aya göre yüzde 80 azalırken, gerileme mayıs ayında da devam etti.

-3 rakamlı haneye indi

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, yasa dışı yollardan Ege Denizi'ni kullanarak Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmenlere karşı yürüttüğü faaliyetler kapsamında mayıs ayının 15 gününde 400 göçmeni yakaladı.

Nisan ayının 15 günlük süresinde 800 göçmen yakalanırken bu ayın aynı dönemindeki düzensiz göç, yüzde 50 azalarak yarıya indi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, ocak ayında 5 bin 506, şubat ayında 8 bin 747, mart ayında 8 bin 530, nisan ayında ise bin 717 olmak üzere 24 bin 500 göçmeni yakalamıştı.


Yorumlar