Ümraniye'deki trafik kazası davası

- Cumhuriyet Savcısı Telli, esas hakkındaki mütalaasında, sanık Servet Bozkurt'un, alkollü şekilde yönetimindeki otomobille kar küreme araçlarının bulunduğu yol kısmına çarparak 3 işçinin ölümüne sebebiyet verdiği olayda "tam kusurlu" olduğunu belirterek, "bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti - Müşteki avukatları, sanığın olası kast hükümleri uygulanarak cezalandırılmasını istedi

Google Haberlere Abone ol
Ümraniye'deki trafik kazası davası

İSTANBUL (AA) - Cumhuriyet Savcısı Mustafa Cevad Telli, sanık Servet Bozkurt'un, TEM Otoyolu Ümraniye mevkinde, alkollü şekilde yönetimindeki otomobille kar küreme araçlarının bulunduğu yol kısmına çarparak 3 işçinin ölümüne sebebiyet verdiği olayda "tam kusurlu" olduğunu belirterek, "bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Servet Bozkurt ile taraf avukatları katıldı. Duruşmada, ölen işçilerin aile yakınları da hazır bulundu.

Mahkeme Heyeti Başkanı Dursun Kaya, kazaya ilişkin kusur durumunun tespiti amacıyla Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi'nden istenen raporun dosyaya ulaştığını tutanağa geçirdi.

Söz konusu raporda, sanığın yapılan kontrolünde 1.71 promil alkollü olduğu ve kullandığı araçta kar lastiği bulunmadığı belirtildi. Kazadan sonra aracın hız ibresinin 140-150 arası bir noktada olduğunun görüldüğü kaydedilen raporda, sürücü Bozkurt'un otomobiliyle seyri sırasında yola gereken dikkatini vermemesi, hızını hava ve yol durumu ile aracının teknik yapısına göre ayarlamaması gibi gerekçelerle asli ve tam kusurlu olduğu, kazada ölen işçilerin ise kusurlarının bulunmadığı aktarıldı.

- "Olası kastın tüm unsurları gerçekleşmiştir"

Duruşmada mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Cevad Telli, sanık Servet Bozkurt'un, 1 Ocak'ta, alkollü şekilde yönetimindeki otomobille kar küreme araçlarının bulunduğu yol kısmına çarparak, işçiler Selahattin Karaman, Ali Can Gürkan ve Abdullah Ceylan'ın ölümüne sebebiyet verdiği olayda "tam kusurlu" olduğunu belirtti. Telli, sanığın "bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaaya ilişkin beyanda bulunan müşteki avukatlarından Ali Kemal Kaytan, "Sanık 1.70 promil alkolle araç kullanmıştır. Mesleği şoförlüktür. Alkollü araç kullanması halinde kazaya sebebiyet vereceğini bilmektedir. Olası kast hükümleri uygulanarak sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz." dedi.

Diğer müşteki avukatı Taha Ayhan da "Karlı bir havada 170 kilometre hızla bu suç işlenmiştir. Kar lastiği olmaksızın karlı ve don olan bir havada hız yapılmıştır. 6-7 şeritli bir yolda en soldan giderken en sağ şeritteki insanlara çarparak olay meydana gelmiştir. Olası kastın tüm unsurları gerçekleşmiştir. Sanığın olası kasttan cezalandırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

- "Üzgün ve pişmanım"

Sanık Servet Bozkurt, böyle bir olay yaşandığı için üzgün ve pişman olduğunu belirterek, "Her ne kadar kazanın alkolden meydana geldiği düşünülmüşse de ben 65 kilometre yolu güvenli bir şekilde geldim. İşçilere vurmamak için aracın bıçak kısmına çarptım. Yolda herhangi bir uyarıcı levha da yoktu. İşverenime alkollü olduğumu da belirtmiştim. İşverenim 'İşini kaybetmek istemiyorsan bu işleri yapacaksın.' dedi. Ambulans ve polis gelene kadar hiç bir yere gitmedim. Bırakın bıçakları, kamyonların lastikleri dahi emniyet şeridinde değildi." şeklinde konuştu.

Sanık avukatı Serkan Dağdeviren, mütalaaya katılmadıklarını belirterek, "Mütalaaya karşı savunmamızı sunmak üzere süre talep ediyoruz. Müvekkilim yaklaşık 9 aydır tutukludur. Sabit ikamet sahibidir. Adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmasını talep ediyoruz." dedi.

Mahkeme heyeti, sanık avukatına mütalaaya karşı beyanlarını sunmak üzere süre verilmesine karar verdi. Sanık Bozkurt'un tutukluluk halinin devamını kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sürücü Servet Bozkurt'un "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak" suçundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Yorumlar