"Uluslararası Taşköprülüzade Sempozyumu"

- Sempozyumda 16. yüzyılda yaşamış ve Osmanlı düşünce geleneğinin en önemli birkaç isminden biri olan Ebu’l-Hayr Isamuddin Ahmed Taşköprülüzade'nin eserleri, İslam felsefe bilim geleneğine katkıları tartışılıyor - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazlıoğlu: - "Eğer bir insanın geleceğe ilişkin projesi varsa, geçmiş o kişi için tarih anlamına gelir. Geçmişle, gelecekte karşılaşırsak o geçmiş, tarih olur. Eğer geçmişle, sadece geçmişte karşılaşırsak, o sadece arkeolojik bir kazıdır" - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Karaman: - "Akademisyenlerimiz, Taşköprülüzade’nin her biri ayrı bir cevher olan eserlerini gün yüzüne çıkarmış. Adeta bir sarraf titizliğiyle işleyerek, ilim ve düşünce dünyamıza onlarca mücevher kazandırmışlardır”

Google Haberlere Abone ol
"Uluslararası Taşköprülüzade Sempozyumu"

İSTANBUL (AA) - İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı (İSTEV) ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nin desteğiyle, 3 yıl boyunca 30'un üzerinde ilim adamının çalışmalarıyla gerçekleştirilen “Taşköprülüzade Projesi”, milletlerarası bir sempozyumla tanıtıldı.

Sempozyum kapsamında 16'ncı yüzyılda yaşamış ve Osmanlı düşünce geleneğinin en önemli birkaç isminden biri olan Ebu’l-Hayr Isamuddîn Ahmed Taşköprülüzade ve eserleri, milli ve milletlerarası bilim camiasına tanıtılarak, İslam felsefe-bilim geleneğine katkıları tartışılıyor.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Güney Yerleşke Konferans Salonunda 3 gün süreyle devam edecek sempozyumda, çoğu ilk defa gün yüzüne çıkartılan 21 ciltlik Taşköprülüzade Külliyatı okuyucularla buluşuyor.

Sempozyumda konuşan proje yürütücüsü İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Halil Üçer, Taşköprülüzâde Sempozyumu'nun esasen "Taşköprülüzade Külliyatı Neşir Projesinin" bir ürünü olduğunu belirterek, çalışmalar kapsamında 30'dan fazla araştırmacının 3 yıl boyunca her cumartesi bir araya gelerek 7 bin sayfayı bulan, 21 ciltlik külliyat üzerinde çalıştığını söyledi. Üçer, Taşköprülüzâde'ye ait 4 kitabın yayınlandığını, geriye kalanların da peyderpey yayınlanacağını ifade etti.

Proje ortaklarından İlim Sanat Tarih ve Edebiyat Vakfı (İSTEV) Başkanı Gül Zülfikar da İSTEV'in, yaşadığı zamana yakın, geçmişine açık ve geleceğinden emin bir toplumun inşasına inanarak, sahip olduğumuz değerlerin hayatımızdan akıp gitmesini durdurmak adına yola çıktığını anlattı.

Zülfikar, "İSTEV Hazreti Peygamberimizin varisi alimlerimizin eserlerinden yola çıkarak, insanlığın istikametini kaybetmemesi için her alanda düşüncelerine anlam katarak yoğurdukları fikirlerin bilinmesi ve değer bularak kullanılması gerektiği inancıyla Taşköprülüzade külliyatının tercüme ve yayınlanması projesini gönülden desteklemektedir." dedi.

-"Düşünmek yola çıkmaktır"

Taşköprülüzade Ahmed Efendi'nin "Düşünmek yola çıkmaktır" sözünü hatırlatan İlmi Etüdler Derneği (İLEM) Başkanı Süleyman Güder de İLEM'in muhit olma çabasında bir dernek olarak, 15 yıldır ilim geleneği ile irtibata geçmek için çalıştığını aktararak, "Biz de İLEM olarak, paydaşlarımızla birlikte bir yola çıktık, bir projeye öncülük ettik. Öyle ümit ediyoruz ki Taşköprülüzade projesi, bundan sonra benzer projelerin hayata geçmesi için bir vesile olur." diye konuştu.

Sempozyum organizasyon heyeti başkanı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, "Türk düşünürler olarak dil felsefesi üzerine, varlık üzerine atalarımızın nasıl düşündüklerini, ne tür sorular sorduklarını, ne tür kavramlar kullanıp ne tür yöntemler geliştirdiklerini merak ettiklerini" kaydederek, fakülte olarak gelecek 5 yıl içerisinde yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Prof. Dr. Fazlıoğlu, şöyle konuştu:

“Genelde İslam medeniyetinin, özelde Osmanlı Türk medeniyetinin antropolojik bir unsur olmadığına, yaşayan, canlı ve gelecek vadeden bir birikim olduğuna inanıyoruz. Bunu göstermek için, geçmişi tarihe dönüştürmek lazım. Eğer bir insanın geleceğe ilişkin projesi varsa, geçmiş o kişi için tarih anlamına gelir. Geçmişle, gelecekte karşılaşırsak o geçmiş tarih olur. Eğer geçmişle, sadece geçmişte karşılaşırsak, o sadece arkeolojik bir kazıdır."

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman da proje ekibini kutlayarak, “Pozitif bilimlerde, özellikle istatistik biliminde çok kullanılan bir terimle veri madenciliği yapan değerli akademisyenlerimiz, Taşköprülüzâde’nin her biri ayrı bir cevher olan eserlerini gün yüzüne çıkarmış. Adeta bir sarraf titizliğiyle işleyerek, ilim ve düşünce dünyamıza onlarca mücevher kazandırmışlardır.” ifadelerini kullandı.

Yorumlar