Uluslararası Işık-2016 Tatbikatı

- Türkiye'nin ev sahipliğinde 6 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatın basın turu, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında yapıldı

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Işık-2016 Tatbikatı

KONYA (AA) - Türkiye, Azerbaycan, KKTC, Macaristan, Romanya ile Suudi Arabistan'ın kara, deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının katılımıyla düzenlenen Uluslararası Işık-2016 Tatbikatı basın turu, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleştirildi.

Basın turunda, Türkiye'nin ev sahipliğinde 20 Haziran'da başlayan Uluslararası Işık-2016 Tatbikatı ile ilgili brifing verildi.

Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Filo Komutanı Yarbay Emin İlker Kurt, gazetecilere yaptığı açıklamada, organizasyonun amacının, komuta kontrol sürecini denemek ve geliştirmek olduğunu söyledi.

Işık tatbikatlarının 2009'dan beri düzenlendiğine işaret eden Kurt, tatbikatla, gerçeğe yakın harekat ortamında muharebe arama kurtarma görev kuvveti unsurlarının eğitim yaparak, bugün ve gelecekteki muharebe sahasının gerekli kıldığı tecrübe seviyesine gelmesini sağlamanın amaçlandığını ifade etti.

Tatbikatın, yılda iki dönem halinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı koordinatörlüğünde 3. Ana Jet Üs Komutanlığında icra edildiğine dikkati çeken Kurt, bu yılki tatbikatın 6 ülke unsurlarının katılımıyla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Brifingin ardından 3. Ana Jet Üs Komutanlığı atış sahasında yapılan tatbikat kapsamında, muharebe arama kurtarma operasyonu gerçekleştirildi.

Senaryo gereği, F-16'lar, Özel Kuvvetler ve 135. Muharebe Arama Kurtarma Filosu tarafından işaretlenen hedefleri vurdu.

Daha sonra 3. Ana Jet Üs Komutanlığından havalanan 6 helikopter, yaralı askeri kurtarmak için alana geldi. Hava unsurlarının alana kontrollü inmesinin ardından personel, çevre güvenlik önlemlerini alarak yaralı askeri helikoptere taşıdı.

Helikopterlerin havalanması sırasında, düşman kuvvetlerinin piyade askerlerince ateş açılması sonucu bir helikopter düşürüldü. Kurtarma sahneleri, atış sahasındaki gözlem istasyonundan ilgililerce dikkatle izlendi.

Tatbikatta personel, görevini başarıyla tamamladı. Senaryo gereği 4 asker, düşman tehlikesinden kurtarılırken, 10 hedef de imha edildi.

Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı'nın da katıldığı tatbikata, 193'ü yabancı 357 personel katıldı.

Tatbikatı, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Hava Korgeneral Mehmet Şanver, Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Haluk Şahar ve diğer ülkelerin askeri erkanı izledi.

Azerbaycan, KKTC, Macaristan, Romanya, Suudi Arabistan ile Türkiye'nin kara, deniz ve hava kuvvetleri unsurlarının iştirak ettiği tatbikat, Hava Kuvvetleri Komutanlığının koordinatörlüğünde 30 Haziran'a kadar sürecek.

Yorumlar