Uluslararası Hacı Bayram Sempozyumu

- Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çavuşoğlu: - "Fatih Sultan Mehmet'in hocalığı görevinde bulunmuş olan Akşemseddin'in ilimde ulaştığı seviyenin ardından, Hacı Bayram-ı Veli'ye intisabı ve irşat faaliyetlerini, ondan aldığı feyzin ışığında sürdürmüş olması çok önemlidir" - Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akkuş: - "Hacı Bayram, hem sultanları hem çiftçileri irşat edebilmiş bir şahsiyettir"

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Hacı Bayram Sempozyumu

ANKARA (AA) - Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Çavuşoğlu, "Fatih Sultan Mehmet'in hocalığı görevinde bulunmuş olan Akşemseddin'in ilimde ulaştığı seviyenin ardından, Hacı Bayram-ı Veli'ye intisabı ve irşat faaliyetlerini, ondan aldığı feyzin ışığında sürdürmüş olması çok önemlidir" dedi.

Kalem Eğitim Kültür ve Akademi Derneğinin organize ettiği Uluslararası Hacı Bayram Sempozyumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ankara Kalkınma Ajansı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Ankara Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle düzenlendi. 2 gün sürecek sempozyumun ilk günkü oturumları, TOBB Akşemseddin, Eşrefoğlu Rumi, Molla Zeyrek ve Bünyamin Ayaşi salonlarında yapıldı.

Akşemseddin salonundaki oturumun başkanlığını yapan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akkuş, Hacı Bayram'ın hem padişah ve sultanlarla hasbihal hem de burçak tarlalarında çiftçilerle sohbet ettiğini ve onlara dersler verdiğini belirtti. Akkuş, Hacı Bayram'ın çok yönlülüğüne dikkati çekerek "Hacı Bayram, hem sultanları hem çiftçileri irşat edebilmiş bir şahsiyettir." diye konuştu.

Oturumda, Hacı Bayram'ın kitapları ve öğrencileriyle ilgili sunum yapan Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çavuşoğlu ise şunları söyledi:

"Bizzat Hacı Bayram'dan feyz almış birçok önemli ilim adamı ve sufinin olduğu da bilinmektedir. En önemlileri, deyiş ve mersiyelerini söyleyen kardeşi Halil Baba, oğlu Baba Ahmet ve Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin'dir. Başta tıp ve tasavvuf olmak üzere çeşitli konularda önemli eserleri olan ve Fatih Sultan Mehmed'in hocalığı görevinde bulunmuş olan Akşemseddin'in ilimde ulaştığı seviyenin ardından Hacı Bayram-ı Veli'ye intisabı ve irşat faaliyetlerini ondan aldığı feyzin ışığında sürdürmüş olması çok önemlidir."

- Hacı Bayram türbesi ile ilgili sunum

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Ünal'ın başkanlığını yaptığı, Eşrefoğlu Rumi salonundaki oturumda, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İhsan Çapçıoğlu, Hacı Bayram türbesi ile ilgili bir sunum yaptı. Popüler dindarlığın en önemli sembollerinden birinin türbeler olduğunu dile getiren Çapçıoğlu, türbelerin insanların kendisini aşan manevi alanla ilişki kurmalarına ve bu yolla çeşitli problemlere aracılık edecek şifa dağıtıcı manevi mekanlar olarak algılandığını söyledi.

Çapçıoğlu ,"Hacı Bayram türbesi, sadece Ankara açısından değil, Türkiye sınırlarını da aşan yüksek etki gücüne sahip bu tür mekanlardan biridir. Ziyaretçiler genellikle türbede maddi ve manevi isteklerini dile getirmek için geliyorlar. Bu ziyaretin kendilerine huzur verdiğini düşünüyorlar." ifadelerini kullandı.

Yorumlar