Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

- Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Çiftçi: - "Yaşanacak yeni göç dalgaları sadece Türkiye'nin refah ve güvenliğini değil, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın refah ve güvenliğini de tehdit etmektedir" - Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin: - "Uluslararası toplumun desteği olmadan, belediyenin sağladığı hizmetleri sunmak maddi olarak imkansız"

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Yaşanacak yeni göç dalgaları sadece Türkiye'nin refah ve güvenliğini değil başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın refah ve güvenliğini de tehdit etmektedir." dedi.

Çiftçi, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'nın tarih boyunca dünyaya sevgi ve hoşgörü mesajları verdiğini belirtti.

Çocukların öldürüldüğü bir dünyada hiç kimsenin masum olamayacağını anlatan Çiftçi, Türkiye olarak dünyada yaşanan dramlara sessiz kalmamaya devam edeceklerini bildirdi.

Uluslararası toplumun Suriye krizinde kötü bir sınav verdiğini vurgulayan Çiftçi, "Bebeklerin, kadınların, sivillerin öldüğü, öldürüldüğü bir dünyada kimse masum kalamaz. Geçen her gün, her saat bu insani ve ahlaki yıkımın daha da arttığını biliyoruz. Zaten çok geç kaldığımız bu krizleri durdurmak için hemen, derhal ve kararlı bir tavırla harekete geçmeliyiz. Aksi takdirde imkanımız olduğu halde zulümleri önlemek için neden geç kaldığımızı gelecek nesillere ve tarihe anlatamayız, izah edemeyiz. Savaşların, çatışmaların, saldırıların özellikle de terör eylemlerinin bugün yıkıcı olduğu kadar, yarınlarımızı da çalmaya yönelik olduğunu iyi görmeliyiz." diye konuştu.

Suriye'de yaşananların tüm insanlığın ortak sorunu olduğunu aktaran Çiftçi, katlanarak artan bu sorunlar karşısında gerekli tedbirlerin uluslararası dayanışma ve sorumluluk çerçevesinde alınması gerektiğine değindi.

Göç dalgalarının her bireyi derinden etkilediğini belirten Çiftçi, "Suriye'de yaşanan gelişmeler göz önünde bulundurularak, göçe yol açan sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik çabalar yoğunlaştırılmalı, yeni göç hareketleri engellenmelidir. Yaşanacak yeni göç dalgaları sadece Türkiye'nin refah ve güvenliğini değil, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın refah ve güvenliğini tehdit etmektedir." dedi.

- Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bölge illerinde ikamet eden Suriyeli sığınmacıların sorunlarının çözümü için bir araya geldiklerini anımsattı.

Türkiye'nin ikinci dünya savaşının ardından karşılaştığı en büyük sorunun Suriye krizi olduğunu ifade eden Şahin, krizinin geçici olmaktan çıkarak kalıcı bir hale dönüştüğünü bildirdi.

Belediye olarak sığınmacıların sorununu çözmek için farklı birimler kurduklarına işaret eden Şahin, kentin 20 mahallesinde 3 binden fazla sığınmacıya destek verdiklerini kaydetti.

Gaziantep'te yaklaşık 50 bin Suriyeli sığınmacıya ücretsiz tedavi hizmeti sunduklarına dikkati çeken Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Mültecilerin çoğu bir iş için kalifiye değil. Gerekli becerileri geliştirmek için mesleki eğitimler veriliyor. Sosyal kaynaşma için Türkçe ve İngilizce dil kursları sunuluyor. Şimdiye dek 5 bin 700 Suriyeli meslek kurslarına 6 bin 890 Suriyeli dil kurslarına katıldı. Kısa sürede büyük mülteci dalgaları alan Gaziantep'te nüfus yaklaşık yüzde 20 arttı. Nüfusun artan ihtiyaçları doğrultusunda belediye sosyal hizmetlerin yanı sıra altyapı ve üstyapı için de ciddi kaynak harcaması yaptı. Uluslararası toplumun desteği olmadan, belediyenin sağladığı hizmetleri sunmak maddi olarak imkansız. Belediyemizin potansiyel bir krizi önlemek ve hem Türk, hem Suriyeli toplulukların yaşamlarını sürdürebileceği bir ortam yaratmak için acil finansal desteğe ihtiyacı var."

Şahin, kentte eğitim gören 60 bin Suriyeli sayısını 100 bine çıkarmak için acil finansal desteğe ihtiyaç duyduklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar