Uluslararası Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: - "Sağlık Bakanlığımız, ilgili sağlık kuruluşları, akademisyenlerimizin haklı uyarı ve yönlendirmelerine rağmen, ülkemizde sezaryenle doğum oranları hala çok yüksek. 2015 yılında ülkemizdeki doğumların yarısı sezaryenle gerçekleştirilmiş durumda" - "Belli durumlarda sezaryen doğuma da başvurulması gerekiyor. Önemli olan tıbbi gereklilik oluştuğunda kadınlarımızın sezaryenle doğum imkanına ulaşabilmesidir"

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi

ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Sağlık Bakanlığımız, ilgili sağlık kuruluşları, akademisyenlerimizin haklı uyarı ve yönlendirmelerine rağmen, ülkemizde sezaryenle doğum oranları hala çok yüksek. 2015 yılında ülkemizdeki doğumların yarısı sezaryenle gerçekleştirilmiş durumda." dedi.

Kaya, Koru Hastanesi ve Yüksek İhtisas Üniversitesince The Green Park Otel'de düzenlenen "Uluslararası Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi"nde yaptığı konuşmada, doğan her çocuğun yeni bir hayat ve umut demek olduğunu belirterek çocukların herkese yaşama sevinci verdiğini ifade etti.

Doğumun, bir kadının anne olma yolculuğu olduğunu, ayrıca kadın, çocuk, toplum ve gelecek arasında da güçlü bir bağ kurulması anlamına geldiğini aktaran Kaya, dünya genelinde hastanelerde sağlıklı koşulların oluşturulamamasının doğum yapacak kadınların karşılaştığı en önemli sorunlardan olduğunu vurguladı.

Bakan Kaya, "Doğum koşullarının teknik ve fiziki şartlarının iyileştirilmesi kadar, gebelik, doğum ve loğusalık dönemlerinde psikososyal desteğin sağlanması da önemli bir süreçtir. Biz, bakanlık olarak kadınlarımıza gebelik ve loğusalık dönemlerinde psikososyal de destek sağlıyoruz." dedi.

Özen gösterilmiş bir doğumun her kadının hakkı olduğuna işaret eden Kaya, doğumlar için çok daha ideal ortamların oluşturulmasına yönelik çabalarının devam ettiğini söyledi.

Sezaryenle doğumun cerrahi bir girişim olduğunu, normal doğumun alternatifi olmadığını dile getiren Kaya, şöyle devam etti:

"Sağlık Bakanlığımız, ilgili sağlık kuruluşları, akademisyenlerimizin haklı uyarı ve yönlendirmelerine rağmen, ülkemizde sezaryenle doğum oranları hala çok yüksek. 2015 yılında ülkemizdeki doğumların yarısı sezaryenle gerçekleştirilmiş durumda. Yapılan tüm bilgilendirme faaliyetlerine rağmen bir nebze düşüş yaşansa da, bu rakamlar dünya ortalamalarının üstünde."

- "Normal doğum, doğum sayısını sınırlamıyor"

Bakan Kaya, bu noktada Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içinde ciddi çalışmalar başlattıklarını belirterek ülkenin nüfus artış hızının hızla düştüğüne, normal doğumun doğum sayısını sınırlamadığına dikkati çekti.

Normal doğumun faydalarını anlatan Kaya, "Belli durumlarda sezaryen doğuma da başvurulması gerekiyor. Önemli olan tıbbi gereklilik oluştuğunda kadınlarımızın sezaryenle doğum imkanına ulaşabilmesidir." dedi.

Ülke nüfusunun yaşlanmaya başladığı bir dönemde, çalışan kadınların doğum yapmasını teşvik amacıyla sosyal politikalarda yeni uygulamaları hayata geçirdiklerine değinen Kaya, hükümetin kadınlara yönelik yaptığı düzenlemeleri de hatırlattı.

- "Süreci doğru planlamalıyız"

Koru Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aydan Asyalı Biri, Türkiye'deki doğumlarda gelinen noktanın, ileriki nesillere ve kadına karşı duyulan sorumluluğun kongrenin hazırlanılmasında belirleyici olduğunu söyledi.

Türkiye'de son 20-30 yılda sezaryen doğum oranlarının arttığını aktaran Biri, bu doğum türünün doğum sayısını kısıtladığını, bu yüzden gelecekteki nesillerin devamı ve sağlıklı olması açısından sezaryenin bir problem gibi görüldüğünü anlattı.

Bugün için bilimin kanıtlarının, normal yolla gelen bir bebeğin daha sağlıklı olduğuna işaret ettiğini kaydeden Biri, bunun için bütün toplumun eğitimden geçirilmesinin şart olduğunu bildirdi.

Biri, "Sadece anne ve bebek sağlığımız değil, gelecek nesillerimizi de etkileyen bu süreci erişkinler olarak doğru planlamalıyız. Bu amaçla düzenlediğimiz ve ilk kez 8 kursun birden yapıldığı bu kongrede, doğumun bugününü ve yarınını tartışacağız, doğum becerilerimizi artırmaya yönelik yoğun bir teorik programdan geçeceğiz." diye konuştu.

- "Tüm katkıları sağlamak istiyoruz"

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Başkanı Prof. Dr. Ateş Karateke, sezaryen oranlarına dikkati çekerek sezaryeni Türk kadınının sağlığını tehdit eden bir halk sağlığı problemi olarak gördüklerini söyledi.

Karateke, "Sağlık Bakanlığımızla anne ölümleri, artan sezaryen oranları konusunda beraber çalışmak istiyoruz. Kadın sağlığına verebileceğimiz tüm katkıları sağlamak istiyoruz." dedi.

Sağlık Araştırmaları Genel Müdürü Mehmet Rıfat Köse de Sağlık Bakanlığınca kadınlara yönelik yapılan çalışmaları anlattı. Suda doğumun mucidi dünyaca ünlü hekim Dr. Michel Odent de normal ve suda doğuma ilişkin bilgiler verdi.

Konuşmalar sonrasında kongrenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile diğer katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi.

Yorumlar