Uluslararası Balkan Çalışmaları Sempozyumu başladı

- Balkan coğrafyasına dair siyasi ve sosyal gelişmeler, tarih yazımı ve algısı, kültür ve edebiyat gibi temel meseleleri tartışmayı amaçlayan sempozyum, iki gün sürecek

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Balkan Çalışmaları Sempozyumu başladı

İSTANBUL (AA) - Bilim Sanat Vakfı ve Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluğu Başkanlığı (YTB) tarafından düzenlenen "Uluslararası Lisansüstü Balkan Çalışmaları Sempozyumu" başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Babuna, küreselleşme çağında Balkan ve Doğu Avrupa çalışmalarının önemine ve ayrılan temel yönlerine vurgu yaptı.

Özellikle Amerika'daki akademik çevrelerin, Balkan ve Doğu Avrupa çalışmalarını ikiye ayırdığını anlatan Babuna, "Bunun en önemli nedenlerinden biri Doğu Avrupa çalışmalarının Soğuk Savaşın bir ürünü olması, Balkan çalışmalarının ise daha köklü bir geçmişe dayanmasıdır." dedi.

YTB'nin Türkiye ile Kosova arasındaki siyasal, tarihsel, kültürel ve sosyal ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni iş birliklerinin tesis edilmesini amaçlayan "2016 Kosova Yılı" programı nedeniyle sempozyumun ilk oturumu "Kosova: Kimlik ve Siyasi İlişkiler" başlığıyla gerçekleştirildi.

Balkan coğrafyasına dair siyasi ve sosyal gelişmeler, tarih yazımı ve algısı, kültür ve edebiyat gibi temel meseleleri tartışmayı amaçlayan ve iki gün sürecek sempozyum, lisansüstü eğitim gören 69 öğrenci ve araştırmacı adayı ile ilgili araştırmacıları bir araya getirdi.

İngilizce ve Türkçe sunulacak tebliğlerde, temel olarak Balkan ülkelerinde kimlik ve hafıza, tarihi ve sanatsal miras, dış politika ilişkileri, göç ve azınlıklar ve güncel sosyo-politik ilişkiler konuları ele alınacak.

Yorumlar