"Ulusal güvenliğin sözleşmesi olmaz"

- Uzman Jandarmalar ve Uzman Erbaşlar Derneği Genel Başkanı Toprak: - "Ulusal güvenliğin sözleşmesi olmaz, uzmanları gelecek kaygısına boğan ve motivasyonu zorlaştıran sözleşme uygulamasına bir an önce son verilip, uzmanların kadroya alınması gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
"Ulusal güvenliğin sözleşmesi olmaz"

ANKARA (AA) - Uzman Jandarmalar ve Uzman Erbaşlar Derneği (UZDER) Genel Başkanı Yakup Toprak, ulusal güvenliğin sözleşmesinin olmayacağını, uzmanları gelecek kaygısına boğan, motivasyonu zorlaştıran sözleşme uygulamasına bir an önce son verilip kadroya alınması gerektiğini söyledi.

Toprak, bir otelde düzenlediği basın toplantısında uzman askerlerin yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Uzmanların geleceğinin birlik komutanlarının iki dudağı arasında olduğunu ve hiçbir güvencesi olmayan bir sözleşmeye mahkum edildiğini savunan Toprak, "Hükümetimiz uzman askerler konusunda önceki hükümetlere göre daha iyi adımlar atmıştır. Bunun en son örneği Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 676 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile 45 olan sözleşme yaşı 52'ye çıkartılmıştır." dedi.

Toprak, yaş sınırıyla ilgili düzenlemenin uzman erbaşların emeklilik sürecinde yaşadığı mağduriyetleri kısmen giderdiğini aktararak, bu uygulamanın aynı zamanda kadro için büyük bir adım olabileceğini vurguladı. Ancak yeni uygulama sayesinde uzman erbaşların sadece bir kısmının hak kaybına uğramadan sivil memur yerine asker olarak emekliye ayrılabileceğinin altını çizen Toprak, uygulamanın emeklilik sürecinde yaşa takılmayan belli bir uzman erbaş kesimini kapsadığını söyledi.

Sözleşmelerin uzmanları gelecek kaygısına boğduğunu, motivasyonu zorlaştırdığını belirterek, bu askerlerin kadroya alınmasını talep eden Toprak, "Ulusal güvenliğin sözleşmesi olmaz. Uzmanların işlerini yaparken 'gelecek yıl sözleşmem uzar mı?' endişesini yaşamasını istemiyoruz." dedi.

Toprak, uzmanların sahada da verimli olabilmeleri için mesleki eğitim okulunun açılmasını istedi ve şöyle devam etti:

"Mevcut durumda uzman erbaşlar, üç aylık bir eğitimden geçiriliyor. Bu sürede aldığı bilgi, birikim ve savaşma deneyiminin yeterli olmayacağı kanısındayız. Profesyonel orduya geçiyorsak bunun için uzman erbaşların en azından bir yıl muharebe eğitiminden geçmesi gerekiyor."

Yorumlar