"Ulaşabildiğimiz herkese 'sokağı çıkın' mesajı gönderdik"

- TBYM Başkanı Durmuş, kendilerine ulaşan herkesi sokağa çıkmaya teşvik ettiğini vurguladığı 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşadıklarını, özellikle köprü üzerinde gördüğü dehşeti anlattı - Durmuş: - "Vatandaşları 'Herkes yere yatsın, hedef küçültün, kurşun yemeyin, kendinizi koruyun.' diye uyaranlar oldu. Zaten kurşun yağıyordu ve herkes yere kapaklandı" - "Askerin silahsız insanlara ateş edeceğini hiç düşünmedim. Korkutmak için tankla, copla yavaş yavaş üzerimize yürürler sanıyordum. Bence Allah 15 Temmuz gecesi köprüye giden herkesin kalbinden korkuyu söküp aldı"

Google Haberlere Abone ol
"Ulaşabildiğimiz herkese 'sokağı çıkın' mesajı gönderdik"

İSTANBUL (AA) - ALİ CEVAHİR AKTÜRK - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi gecesi AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci'den gelen mesajla işin ciddiyetini kavradığını belirten Türkiye Basım Yayın Mesleki Birliği (TBYM) Başkanı Alpaslan Durmuş, kendilerine ulaşan herkesi sokağa çıkmaya teşvik ettiğini aktardı.

15 Temmuz darbe girişimi sürecinde yaşadıklarını AA muhabiriyle paylaşan Başkan Durmuş, o gece kendisine gelen ilk haberleri teyit için hemen İstanbul Valiliği'ndeki arkadaşlarını aradığını söyledi.

İlk aldığı bilginin, DAEŞ'in köprüye bomba koyduğu iddiası olduğunu ifade eden Durmuş, bir arkadaşından da "Talat Aydemir özentisi birilerinin bir kalkışma içerisine girdikleri" yönünde bilgi geldiğini kaydetti.

Durmuş, o sırada yurt dışında bulunan TBYM yönetim kurulu üyesi arkadaşı Muhammet Hamidullah Ağırakça'nın, AK Parti İstanbul İl Başkanı Temurci'nin mesajını kendisine yönlendirmesiyle işin ciddiyetini kavradığını vurguladı.

"Savaş zamanı, komutan korunmalı, Kısıklı'ya geçmeliyim." diye düşündüğünü belirten Durmuş, bir arkadaşından gelen "Şimdi askere 'dur' deme zamanı, sokağa çıkalım." mesajıyla sokağa çıktıklarını, kendi kanallarından ulaşabildikleri herkese "sokağa çıkın" mesajı gönderdiklerini söyledi.

- "Askerler üzerimize ateş açtı"

Yoğun trafik yüzünden Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kısıklı'daki evinin önüne ulaşamadıklarını söyleyen Durmuş, "Köprüde daha tehlikeli bir durum olduğunu anlayınca içinde bulunduğumuz otomobili park etmesi için yeğenime bıraktım. Oğlum ve grafiker arkadaşımla araçtan inerek köprünün Altunizade girişine doğru yürüdük." dedi.

Gişelere yaklaştıklarında askerlerin doğrudan üzerilerine ateş açtığını ifade eden Durmuş, şunları anlattı:

"Vatandaşları 'Herkes yere yatsın, hedef küçültün, kurşun yemeyin, kendinizi koruyun.' diye uyaranlar oldu. Zaten kurşun yağıyordu ve herkes yere kapaklandı. Daha sonradan fotoğraflardan ve videolardan gördüğüm genç bir arkadaş var. O arkadaş, tek başına ayakta duruyormuş, kolundan vurulmuş. Allah gazasını kabul etsin. Askerin silahsız insanlara ateş edeceğini hiç düşünmedim. Doğrusu oraya gidene kadar bu adamların bu kadar vahşileşeceğini düşünmüyordum. En fazla bize dipçikle vurup, köprüye girmemizi engeller diye düşünüyordum. Korkutmak için tankla, copla yavaş yavaş üzerimize yürürler sanıyordum. O gece dışarı çıktığım için şükrediyorum, eğer çıkmasam çok pişman olurdum. Bence Allah 15 Temmuz gecesi köprüye giden herkesin kalbinden korkuyu söküp aldı."

Polisin köprüye yerleştirdiği itfaiye araçlarının tarafında gördüğü bir teyzenin elindeki tespihle dua ettiğini gördüğünü belirten Durmuş, "O teyzeyi sabah tankın üzerinde gördüm. Harika bir görüntüydü, teyze hiçbir zaman oradan ayrılmadı, nöbet yerim burası dedi." diye konuştu.

- "Motosikletli genci karnından vurdular"

En çok askerin üzerine motosikletiyle hız yaparak ilerleyen bir arkadaşının karnından vurulduğunu gördüğü anda üzüldüğünü aktaran Durmuş, "Vurulduğu anda vücudundan çıkan kan iki metre fışkırmıştı. O sırada 15- 20 el ateş açılmıştı. Muhtemelen o arkadaş şehit olmuştur. Allah şehadetini kabul etsin." dedi.

Durmuş, Çengelköy'de de büyük bir direniş yaşandığını belirterek, "Orada da çok sevdiğim bir ağabeyim foto muhabiri Mustafa Cambaz şehit oldu. Kendisi kağıt üzerinde baktığınızda bir vatansız. Ama nasıl bir vatan sahibi olduğunu, vatansever olduğunu şehadetiyle göstermiş oldu Gümülcine asıllı can ağabeyim, Allah rahmet eylesin." ifadelerini kullandı.

Şehit ve gazilerin geride kalanlara büyük bir emanet bıraktıklarına işaret eden Durmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada FETÖ'nün ve onun elebaşısı Fetullah'ın aslında insanların inançlarını kullandıklarını, Kur'an'ın tabiriyle, Allah'ın ismiyle insanları aldatmaya çalıştıklarını görmüş olduk. Bu çok garip adamlar burada bir zulmü, böyle bir pervasızlığı, çeteciliği, alçaklığı, katilliği, caniliği din adına işlediklerini telaffuz edebiliyorlar. Bunlara 'haşhaşi' diyebiliriz, dini yanlış yorumlayıp, yanlış anlayıp, yanlış inanıyorlar. Ben inanıyorum ki Allah, bu zalimlerin darbelerini başarısız kılarak, şehit ve gazilerimizin kanıyla onların anlayışını sildi."

Yorumlar