Ukrayna’nın Rusya’ya 3 milyar dolarlık borcu

- Ukrayna, Rusya’ya Londra Yüksek Mahkemesi’nde karşı dava açtı

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna’nın Rusya’ya 3 milyar dolarlık borcu

KİEV (AA) - Ukrayna’nın, kamuoyunda ‘Yanukoviç borcu’ olarak bilinen alacak ile ilgili olarak Londra Yüksek Mahkemesi’nde Rusya’ya karşı dava açtığı bildirildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığının yaptığı ortak açıklamada, davanın eski Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç yönetiminin Rusya’dan aldığı 3 milyar dolarlık borç ile alakalı Ukrayna aleyhinde şubat ayında açılan davaya karşılık olduğu belirtildi.

Borç anlaşmasının geçerli olmadığı ve Ukrayna mevzuatında yeri olmadığı için davanın açıldığı ifade edilen açıklamada, ayrıca söz konusu borç işleminin Rusya’nın Ukrayna’nın Avrupa Birliği ile ortaklık anlaşması imzalamasını engellemeye yönelik girişim olduğu kaydedildi.

Eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç döneminde Ukrayna, Rusya'dan 15 milyar dolarlık kredinin ilk dilimi olarak 3 milyar dolar almıştı. Rusya, kamuoyunda "Yanukoviç borcu" olarak da bilinen kredinin ödenmesini istemişti. Ukrayna hükümeti, Rusya’ya olan 3 milyar dolarlık kredi borcunu geri ödeyemeyeceğini açıklayarak, moratoryum ilan etmişti. Rusya, 3 milyar dolarlık kredi alacağını tahsil etmek için uluslararası Londra Yüksek Mahkemesine başvurmuştu.

Yorumlar