Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

- Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: - "Güvenlik alanında alınan kararlar ileriye doğru belirgin bir adımdır"

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere ilişkin görüşmelerde güvenlik alanında alınan kararların ileriye doğru belirgin bir adım olduğunu belirtti.

Steinmeier, Almanya Dışişleri Bakanlığının Berlin’deki konuk evi Villa Borsig’de, Ukrayna krizini görüşmek amacıyla Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile yaptığı toplantının ardından açıklama yaptı.

Görüşmelerin çetin geçtiğini ancak havanın 2 ay önce Paris’te yapılandan daha iyi olduğunu dile getiren Steinmeier, "Güvenlik alanında alınan kararlar ileriye doğru belirgin bir adımdır." diye konuştu.

Steinmeier, somut önlemlerin alınması konusunda anlaşma sağlandığını ancak siyasi süreç konusunda bunu söyleyemeyeceğini ifade etti.

Ukrayna’nın doğusundaki temas hattında birliklerin dağıtılması ve askerlerden arındırılmış bir bölge oluşturulması için iki tarafın da önerileri bulunduğunu anlatan Steinmeier, gerilimi artıran temas hattındaki askeri tatbikatların yapılmamasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Steinmeier, bu konularda tümüyle saydamlığın sağlanacağını ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından bu adımların izleneceğini belirtti.

Anlaşmaya varılan konuların gerçekten uygulamaya konulması gerektiğine işaret eden Steinmeier, Paskalya Bayramı’nda kararlaştırılan ateşkesin kalıcı hale getirilmesinin ileriye doğru büyük bir adım olacağını kaydetti.

Yerel seçimlerin yapılması konusunda ise iki tarafın düşüncelerinin çok farklı olduğuna dikkati çeken Steinmeier “Bu konuda birbirine yaklaşmaları zor.” dedi.

Steinmeier, siyasi sürece ilişkin iki tarafın da düşüncelerini göz önüne alarak Minsk Anlaşması çerçevesinde bir çalışma yapılmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

Yorumlar