Ukraynalı pilot ve milletvekili Savçenko’nun Ukrayna’ya dönmesi

- Savçenko, Ukrayna Parlamentosunda elinde Ukrayna ve Kırım Tatar bayrağı ile ilk defa konuşma yaptı

Google Haberlere Abone ol
Ukraynalı pilot ve milletvekili Savçenko’nun Ukrayna’ya dönmesi

KİEV (AA) - Rusya’da bulunduğu hapishaneden ülkesine dönen Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko, Ukrayna Parlamentosunda genel kurul çalışmalarına başladı.

Genel kurulun açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çağrılan Savçenko, elinde Ukrayna ve Kırım Tatar bayrağıyla konuşmasına başladı.

Artık Ukrayna’ya döndüğünü ve milletvekili olarak işine başladığını söyleyen Savçenko, Bağımsızlık Meydanı'nda ve ülkenin doğusunda ölenleri unutturmayacağını ifade etti. Savçenko, “Ukrayna halkı, biz onlara ihanet edersek bu koltukta oturmamıza izin vermez. Ukrayna her şeyin üstündedir” ifadesini kullandı.

Konuşmasını yaptıktan sonra Ukrayna milli marşını okuyan Savçenko, kürsüde bulunan "Nadejda Savçenko’ya özgürlük" yazılı pankartı sökerek yerine Rusya’daki Ukraynalı siyasi tutukluları temsil eden "Kremlin mahkumlarına özgürlük" yazılı pankartı astı.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü katılan, Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Nadejda Savçenko, 2014’te sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçılarınca rehin alınarak Rusya’ya kaçırılmıştı.

Çıkarıldığı Rus mahkemesinde 22 yıl hapse mahkum edilen Savçenko ve Ukrayna'da hapis cezasına çarptırılmış iki Rus istihbarat elemanı Evgeniy Yerofeyev ve Aleksandr Aleksandrov aynı anlarda karşılıklı olarak ülkelerine gönderilmişti.

Savçenko, Rusya’da tutukluyken eski Başbakanı Yuliya Timoşenko’nun Anavatan (Batkivshçina) Partisi’nden milletvekili adayı gösterilmiş, ülkede yapılan erken seçim sonucunda milletvekili olmuştu.

Milletvekili seçildikten sonra avukatı aracılığıyla Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nden istifa eden Savçenko'nun parlamento genel kuruluna gönderdiği yemini kabul edilmişti. Savçenko, 25 Aralık 2014’te de Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyesi olmuştu.

Yorumlar