Ukrayna Parlamentosu'ndan soykırımı tanıma çağrısı

- Ukrayna milletvekilleri, 1944 Kırım Tatar sürgününün soykırım olarak tanınması için dünya liderleri ve uluslararası topluma çağrı yaptı

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna Parlamentosu'ndan soykırımı tanıma çağrısı

KİEV (AA) - Ukrayna Parlamentosu, uluslararası toplumdan, 1944’te yaşanan Kırım Tatar sürgününü soykırım olarak tanımasını ve Rusya'nın işgal ettiği Kırım’da Tatar halkına baskısını kınanmasını istedi.

Karar, Parlamento'da 240 milletvekilinin "Evet" oyu ile kabul edildi.

Kararda, Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, NATO Parlamenter Asamblesi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenterler Asamblesi, dünya liderleri ve uluslararası toplum üyelerine, 1944’te sürgünle soykırıma uğrayan Kırım Tatar halkının anılması, Kırım Tatar halkının hak ve özgürlüklerini bugün ihlal eden Rusya Federasyonu’nun kınanması çağrısı yapıldı.

Uluslararası toplumdan sürgünün soykırım olarak tanınması istenen kararda, "Geniş ölçüde ve sistemli şekilde hak ve özgürlüklerin ihlal edildiği Kırım’da, uluslararası toplumun sorumluların adalete teslim edilmesine katkıda bulunmasını istiyoruz." ifadesi kullanıldı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, karar ile ilgili olarak Parlamento'da yaptığı konuşmada, “Kırım Tatarlarına karşı sistemli baskı, Rus mahkemesinin hukuka aykırı kasıtlı kararı (Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yasaklanması) dünyada büyük yankı uyandırdı. İşgalcilerin bu kararını kınayan ülkelere müteşekkiriz.” diye konuştu.

Yorumlar