Ukrayna Başbakanı Groysman, ABD'de

- Groysman, Amerikan şirketlerini ülkesine yatırım yapmaya davet etti

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna Başbakanı Groysman, ABD'de

WASHINGTON (AA) - Ukrayna Başbakanı Vladimir Groysman, önemli ekonomik reformlara imza attıklarını belirterek, Amerikan şirketlerinin ülkesine yatırım yapması için çağrıda bulundu.

Vladimir Groysman, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın daveti üzerine başbakan olarak yaptığı ilk ABD ziyaretine ilişkin Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Ukrayna hükümetinin ekonomik gelişmeyi en önemli öncelik olarak gördüğünü belirten Groysman, yabancı yatırımları çekmek istediklerini, bunun için de reformlar yaptıklarını belirtti.

Groysman, ülkedeki yatırım iklimini geliştirmek amacıyla özelleştirmelere başladıklarını, iş yapmayı kolaylaştıracak yasal düzenlemeler çıkardıklarını, gereksiz kamu harcamalarını kestiklerini ve AB ile uyum için yeni yasal reformlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Ukrayna Başbakanı, ülkeye borç veren Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerine de reformların devam edeceği garantisini verdiklerini bildirdi.

ABD ziyareti sırasında Amerikan Ticaret Odası, Amerikalı yetkililer ve iş adamlarıyla bir araya gelme şansı bulduğunu kaydeden Groysman, Ukrayna'da birçok Amerikan şirketinin faaliyet gösterdiğini, yatırımı bulunmayan bazı firmaların da yatırım yapma konusunda istekli olduğunu söyledi.

Groysman, ABD ile ticareti geliştirmek istediklerini ifade etti ve Amerikan şirketlerini ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

Ukrayna'nın önemli sorunlarından biri olan yolsuzluğu önlemek amacıyla çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Groysman, yolsuzluğu bitirmek için kararlı oldukları mesajını verdi.

- "Kırım Ukrayna'dır"

Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı sonrası Batılı ülkelerin Moskova'ya yönelik yaptırım uygulama kararını hatırlatan Groysman, Rusya'nın uluslararası hukuka ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı göstermesi halinde yaptırımların kaldırılabileceğini belirtti. Groysman, "Kırım Ukrayna'dır." dedi.

Vladimir Groysman, Washington ziyareti sırasında dün ABD Başkan Yardımcısı Biden ile bir araya gelmişti. Beyaz Saray, görüşmeden sonra ABD'nin Ukrayna'ya bu yıl için 220 milyon dolar mali yardımda bulunacağını açıklamıştı.

Yorumlar