Uganda ordusunda tartışmalı terfi

- Devlet Başkanı Museveni'nin oğlu tümgeneralliğe terfi ettirildi

Google Haberlere Abone ol
Uganda ordusunda tartışmalı terfi

KAMPALA (AA) - Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin oğlunun tümgeneral rütbesine terfi ettirildiği bildirildi.

Ordu sözcüsü Yarbay Paddy Ankunda, Muhoozi Kainerugaba'nın, ülkede dün terfi eden 5 ordu mensubundan biri olduğunu duyurdu.

Uganda'da birçok kişi, 42 yaşındaki Kainerugaba'nın, Doğu Afrika ülkesini 30 yılı aşkındır yöneten baba Museveni'nin yerine geçmek için hazırlandığına inanıyor. Muhoozi Kainerugaba'nın tümgeneralliğe terfi ettirilmesi, bu inanışı güçlendiren bir adım olarak yorumlanıyor.

Tümgeneralliğe terfi eden Kainerugaba, devlet başkanı ve hükümet yetkililerini korumak üzere Uganda özel kuvvetler başkomutanlığı görevini yürütüyor.

Uganda'nın krallıkla yönetilmediğini söyleyen Yoweri Museveni ise oğlunun siyasi varisi olduğu iddialarını reddediyor.

Museveni'nin iktidara gelmesini sağlayan gerilla savaşındaki silah arkadaşlarından birçoğunun ölmesi ya da emekliye ayrılması üzerine orduya, Uganda Devlet Başkanı'na sadık genç subayların alındığı da ileri sürülüyor.

Museveni'nin başlıca rakibi olarak görülen Kizza Besigye, devlet başkanının seçim başarısını protesto edenleri yönetmek suçlamasıyla geçen hafta hapis cezasına çarptırılmıştı.

Batı'nın, "Afrika'nın reformcu lideri" olarak kabul ettiği 71 yaşındaki Museveni'yi diktatörlükle suçlayanlar da bulunuyor.

Yorumlar