Uganda ile Rwenzururu güçleri arasında çatışma: 54 ölü

KAMPALA - Uganda güvenlik güçleri ile Rwenzururu Krallığı'na mensup silahlı güçler arasında çıkan çatışmada 54 kişi hayatını kaybetti. Emniyet sözcüsü Felix...

Google Haberlere Abone ol
Uganda ile Rwenzururu güçleri arasında çatışma: 54 ölü

KAMPALA - Uganda güvenlik güçleri ile Rwenzururu Krallığı'na mensup silahlı güçler arasında çıkan çatışmada 54 kişi hayatını kaybetti.

Emniyet sözcüsü Felix Kaweesi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Uganda emniyet güçleriyle özerk Rwenzururu bölgesi kralı Charles Wesley Mumbere'yi koruyan silahlı kişilerle çıkan çatışmada, 13'ü polis 54 kişinin öldüğünü, 4 askerin yaralandığını belirtti.

Hükümet sözcüsü Şaban Bantariza, krallığın başkenti Kasese'de bir polis noktasına düzenlenen saldırının ardından güvenlik güçlerinin, bölgede kraliyet muhafızlarının ve Mumbere'nin diğer silahlı destekçilerinin silahsızlandırılması için operasyon başlattığını ifade etti.

Mumbere'nin bazı destekçilerinin Rwenzururu Krallığı'nın Uganda'dan ayrılmasını talep ettiğini söyleyen Bantariza, bu kişilerin yeni bir devlet kurma hayaliyle Yiira adı verilen parayı bastıklarını kaydetti.

Kraliyet mensuplarını ülkeye girmeye çalışmakla suçlayan Bantariza, "Bu militanlar, eğitim gördükleri Rwenzori dağlarında askeri kamplar kuruyor ve kontrol altında tuttukları kişilerden vergi alıyor." dedi.

Mumbere, polis merkezine düzenlenen saldırıyla ilgisi olmadığını açıkladı.

Uganda sınırındaki dört geleneksel krallıktan biri olan Toro Krallığı'ndan ayrılarak 1963'te bağımsızlık ilan eden Rwenzururu Krallığı, Uganda hükümeti tarafından kültürel bir kuruluş olarak kabul ediliyor.

ABD'de 25 yıl boyunca yaşlı ve hastaların bakımıyla ilgilenen Charles Wesley Mumbere, 2009 yılında taç giyerek, Uganda'nın batısındaki Kasese bölgesinde, ulusal hükümet tarafından da tanınan 300 bin kişilik Rwenzururu Krallığı'nın kralı olmuştu.

Yorumlar