UCM'nin dünya mirasına zararla ilgili kararı

- UNESCO: - "(Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Mehdi hakkında verdiği hüküm), yüzyıllardır toplumlar tarafından korunan insanlık mirasının öneminin tanınması açısından tarihi bir dönüm noktası niteliği taşıyor" - "Bu tarihi karar, kültürel mirası yok edenlerin cezasız kalmayacağının gösterilmesi açısından da çok değerli. Bu karar ayrıca uluslararası adaletin tesisi ile Mali’de barış ve uzlaşı yolunda önemli bir adım"

Google Haberlere Abone ol
UCM'nin dünya mirasına zararla ilgili kararı

PARİS (AA) – Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Kuruluşu (UNESCO), Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Mali Timbuktu’daki kültürel mirasın tahrip edilmesiyle ilgili Ahmet el Faqi el Mehdi hakkında verdiği hükmün, yüzyıllardır toplumlar tarafından korunan insanlık mirasının öneminin tanınması açısından tarihi dönüm noktası niteliği taşıdığını ve bunun Mali’de barış ve uzlaşı için de çok önemli bir adım olduğunu bildirdi.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Mali’de terör örgütü El Kaide ile ilişkili Ensaruddin örgütünün 2012'de Timbuktu'da 9 anıt ve 1 camiye kasten saldırısını yönettiği belirtilen Mehdi'nin, Timbuktu’daki kültürel mirasın tahrip edilmesiyle ilgili savaş suçu işlediği gerekçesiyle 9 yıla mahkum edilmesi nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

Bokova, şunları kaydetti:

"UCM'nin kararı, yüzyıllardır toplumlar tarafından korunan insanlık mirasının öneminin tanınması açısından tarihi bir dönüm noktası niteliği taşıyor. Bu karar UNESCO’nun barışın tesisi ve inşası için kültürel mirasın oynadığı rolle ilgili inancını teyit etmesi açısından önemli. Bu tarihi karar, kültürel mirası yok edenlerin cezasız kalmayacağının gösterilmesi açısından da çok değerli. Bu karar ayrıca uluslararası adaletin tesisi ile Mali’de barış ve uzlaşı yolunda önemli bir adım."

Mahkeme kararının, kültürel mirasın korunmasının insan hayatının da korunmasından ayrı tutulamayacak kadar önemli bir güvenlik sorunu olduğunu da ortaya koyduğunu vurgulayan Bokova, sistemli olarak kültürel mirasların yok edilmesinin, "kültürel temizlik stratejisinde adeta savaş silahı haline dönüştüğü" ifadesini kullandı.

Bokova, Timbuktu’ta 2012 yılında kültürel mirasın yok edilmesinin ardından UNESCO’nun dünyada seferberlik başlattığını ve UCM'ye suçluların cezasız kalmaması için suç duyurusunda bulunduğunu hatırlattı.

Mehdi, savaş suçu işlediği gerekçesiyle 22 Ağustos'ta UCM'de yargılanmaya başlanmış, savcı Mehdi için 9 ila 11 yıl hapis cezası talebinde bulunmuştu.

UCM Sözcüsü Fadi el Abdullah, AA muhabirine açıklamasında, "Mali'deki tarihi yapılara zarar verdiği gerekçesiyle Mehdi'yi hakim karşısına çıkararak mahkeme ilk kez Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki yapılara zarar veren bir ismi yargılıyor. Bu yapıların tahribatı konusunda uluslararası toplumun dikkatini çekmek çok önemli. Bu tür saldırılar ağır suçlardır ve cezasız kalmamalıdır". ifadesini kullanmıştı.


Yorumlar