Tusk-Margvelaşvili görüşmesi

- AB Konsey Başkanı Tusk: - "Gürcistan’a vize serbestisi sağlanması konusunda olumlu kararın yakında alınacağını düşünüyorum" - Gürcistan Cumhurbaşkanı Margvelaşvili: - "Vize serbestisi, Gürcistan’ın Avrupa ile entegrasyonu ve siyasi gelişiminin önemli bir parçası"

Google Haberlere Abone ol
Tusk-Margvelaşvili görüşmesi

BRÜKSEL (AA) - AB Konsey Başkanı Donald Tusk, "Gürcistan’a vize serbestisi sağlanması konusunda olumlu kararın yakında alınacağını düşünüyorum." dedi.

Tusk, AB Konseyi’nde Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

AB-Gürcistan Ortaklık Anlaşması’nın 1 Temmuz tarihinde başlayacağını anımsatan Tusk, bu anlaşmanın ikili ilişkilere fayda sağlayacağını ifade etti.

Tusk, Gürcü halkının Avrupa yanlısı güçlü tutumu, reformlara devam etmesi, demokrasi ve hukuk egemenliğine verdiği önem nedeniyle, Gürcistan’la AB’nin ikili ilişkilerinde iyi ilerleme olduğunu vurguladı.

Görüşmede, Gürcistan’da ekim ayında yapılacak parlamento seçimlerini de ele aldıklarını kaydeden Tusk, ülkede muhalif siyasilere ve parlamenterlere şiddet uygulandığına dair gelen duyumlardan rahatsız olduğunu söyledi.

Tusk, seçimlerin Gürcistan demokrasisi için önemli bir test olduğunu belirterek, "Gürcistan yetkililerinin, saygılı, kapsayıcı ve düzenli bir seçim ortamı sağlamasını bekliyoruz. Bunun önemli bir ön şartı da özgür ve çoğulcu medya." değerlendirmesinde bulundu.

Gürcistan’ın sınır konusuyla ilgili Tusk, "AB, Gürcistan’ın uluslararası tanınmış sınırları içerisinde egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyor." dedi.

Gürcistan’a vize serbestisi sağlanması konusunu ele aldıklarını fade eden Tusk, “Geçen aralık ayında AB Komisyonu, Gürcistan’ın tüm kriterleri yerine getirdiğini açıklamıştı. Ben, Gürcistan’a vize serbestisi sağlanması konusunda olumlu kararın yakında alınacağını düşünüyorum. Bu konu hali hazırda AB Konseyi ve AB Komisyonu’nda görüşülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili de görüşmede Gürcistan’ın iç siyasi meselelerini ele aldıklarını belirterek, “Yapılacak parlamento seçimleri adil, özgür medya ve kampanya ortamda gerçekleşecek.” dedi.

AB-Gürcistan Ortaklık Anlaşması’nın olumlu etkileri olmasını beklediğini söyleyen Margvelaşvili, "Vize serbestisi, Gürcistan’ın Avrupa ile entegrasyonu ve siyasi gelişiminin önemli bir parçası." diye konuştu.

Yorumlar