"Türkmenler, PKK ve Haşdi Şabi'nin kıyım yapmasından kaygılı"

- Musul Türkmen Milletvekili Devlet: -"PKK'lılar Telafer'deki Türkmenlerden intikam almak için geldi. Bu örgütün mensupları ve bunlarla birlikte olan güçlerin (Şii milisler) Telafer'de mezhep eksenli, intikam içeren eylemler ve toplu katliam girişimlerinde bulunmalarından endişe ediyoruz" - "Türkiye, aramızda dostluk ve komşuluk ilişkisi bulunan, bölgedeki saygın bir ülkedir" - Kerkük Türkmen Milletvekili Turan: - "Türkmenler olarak Telafer'e yakın Sincar'daki PKK ve diğer terör gruplarının varlığından kaygılıyız"

Google Haberlere Abone ol
"Türkmenler, PKK ve Haşdi Şabi'nin kıyım yapmasından kaygılı"

BAĞDAT (AA) - HAYDAR HADİ - Iraklı Türkmen milletvekilleri, terör örgütü PKK ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Musul operasyonu sırasında Telafer'de mezhep eksenli intikam içeren eylemler ve toplu katliamlarda bulunabileceği uyarısında bulundu.

AA muhabirine konuşan Musul Türkmen Milletvekili İzzeddin Devlet, terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığına karşı olduklarını belirterek, "Bunlar, Telafer'deki Türkmenlerden intikam almak için geldi. Bu örgütün mensupları ve bunlarla birlikte olan güçlerin (Şii milisler) Telafer'de mezhep eksenli intikam içeren eylemler ve toplu katliam girişmelerinde bulunmalarından endişe ediyoruz." dedi.

- "Türkiye, saygın bir ülke"

Türk askerlerinin Musul yakınlarında Başika'daki Zelikan Kampı'nda bulunmasıyla ilgili tartışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan Devlet, "Oradaki güçler, her şeyden evvel bir devletin gücüdür. Bu devlet NATO ve BM üyesi üstelik DAEŞ'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonda da yer alıyor. Devletlerle diyalog terörle diyalogdan farklıdır ve PKK bir terör örgütüdür. Türkiye, aramızda dostluk ve komşuluk ilişkisi bulunan, bölgedeki saygın bir ülkedir. Bu güçlerin (Türk askerlerinin) varlığına karşı olan herkesi Irak hükümeti ve Dışişleri Bakanlığı kanalıyla diplomatik yollara başvurmaya davet ediyorum." dedi. Devlet, bu konuda ayrıca, "Aldığım bilgilere göre Zelikan Kampı, Irak Başbakanının onayıyla kuruldu." ifadesini kullandı.

Irak Savunma Bakanlığı'na bağlı Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın "Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin, Telafer'i geri alma operasyonunda yer alması" yönünde karar aldığı bilgisini paylaşan Devlet, "Bu, bizim için büyük tehlike arz ediyor. Daha önce kurtarılan bölgelerde bu yönde oldukça kötü mesajlar aldık. O yüzden operasyonlara sadece Haşdi Vatani ve aşiret güçlerinin katılmasında ısrarcıyız." diye konuştu.

Musul operasyonu için ne zaman düğmeye basılacağı sorusuna ise Devlet, hazırlıkların son aşamaya geldiğini ve operasyonla ilgili geri sayımın başladığını söylemekle yetindi.

- "PKK'nın varlığından kaygılıyız"

Kerkük Türkmen Milletvekili Hasan Turan da bölgedeki PKK varlığından duydukları endişeyi dile getirdi.

"Türkmenler olarak Telafer'e yakın Sincar'daki PKK ve diğer terör gruplarının varlığından kaygılıyız." diyen Turan şunları kaydetti:

"Bunlar, Telafer'e saldırıp oradaki halka yönelik bir kıyım yapabilir. Türkiye'nin Musul'daki varlığıyla ilgili sorunlar da diplomatik yollarla çözülmeli. Irak içerisinden kendini aşan açıklamalara şahit oluyoruz. Bunları yanlış buluyorum. Komşu ülkelerle iyi geçinirsek istikrarı sağlayabiliriz."

Musul operasyonunun önemine dikkati çeken Turan, "Irak'taki en önemli operasyonlardan biri Musul'un DAEŞ'ten kurtarılması operasyonu olacak. Irak'ın bu konuda tüm komşu ülkelerin ve uluslararası güçlerin yardımına ihtiyacı var. Büyük bir coğrafya olan Musul'u ancak bu şekilde kurtarabiliriz." ifadelerini kullandı.

Turan ayrıca, Musul operasyonuna katılacak güçlerin, ordu, polis ve Peşmerge'den oluşacağını belirterek, "Irak hükümetinden Türkmen gücünün de bu operasyonda yer almasını istedik. Hükümet yerel güçlere ait 15 bin kişilik birlik oluşturulmasına onay verdi. Bunların bir kısmı da etnik gruplara düşüyor. Temennimiz Telaferli Türkmenlerin Sünnisi de Şiisi de Telafer'i kurtarsın. Bu konuları Başbakan ve Savunma Bakanıyla birçok kez görüştük. Musul operasyonu bu ay içerisinde ya da gelecek ayın başında başlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar