Türkiye'yi kana bulayacaklardı

- Ankara polisinin iki hafta önce PKK üyelerine yönelik gerçekleştirdiği operasyon ile başlayan süreçte, örgütün 4 yıl boyunca 9 ilde toprak altına gömdüğü bin 26 litre patlayıcı madde ele geçirildi - Bölücü terör örgütünün 2012'den bu yana bidonlara koyarak, toprak altına gizlediği patlayıcı madde, Ankara İstihbarat ve TEM şube müdürlüklerinin yürüttüğü ortaklaşa çalışma ile Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Muğla, Konya, Şanlıurfa, Antalya ve Mersin'de bulundu

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'yi kana bulayacaklardı

ANKARA (AA) - CANKUT TAŞDAN / SERTAÇ BULUR - Ankara'nın Çamlıdere ilçesinde iki hafta önce terör örgütü PKK mensuplarınca gömülen sıvı patlayıcı maddelerin bulunmasının ardından, örgütün 2012 yılından itibaren 9 ilde toprak altına sakladığı bin 26 litre patlayıcı bulundukları yerlerden çıkartılarak imha edildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, yaklaşık 2 hafta önce Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmalar doğrultusunda terör ekiplerince Ankara merkezli Kars ve İstanbul'da yapılan operasyonda gözaltına alınan 7 kişinin emniyette verdiği ifadeler, terör örgütü PKK'nın Türkiye'yi kana bulama planlarını boşa çıkarttı.

Kars'ta gözaltına alınan Azamettin K. ile İstanbul'da gözaltına alınan kardeşi Sabahattin K'nın Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde verdikleri ifadelerde, terör örgütü PKK'nın talimatıyla Türkiye'nin çeşitli illerine sıvı patlayıcı gömdüklerini söylemesi ve bunu gösteren video kayıtlarının bulunması ekipleri harekete geçirdi.

Öncelikle Ankara'nın Çamlıdere ilçesinde otoban yakınlarında Jandarma ekiplerinin de katılımıyla yapılan aramalarda 4 büyük 4 küçük bidona konulan nitrometanın gömüldüğü 3 ayrı nokta tespit edildi. Kazı sonunda çıkartılan sıvı patlayıcı miktarının 120 litre olduğu belirtildi.

Soruşturmayı derinleştiren ekipler şüphelilerin 2012 yılından itibaren Ankara'nın yanı sıra 8 ilde daha benzer şekilde patlayıcı gömdüklerini tespit etti. Bunun üzerine İstanbul, İzmir, Eskişehir, Muğla, Konya, Şanlıurfa, Antalya ve Mersin'e gönderilen ekipler, yerel emniyet birimleri ile belirtilen adresleri kontrol etti. Şanlıurfa ve Antalya'ya gömülen patlayıcıların, bu illerde emniyet güçlerince gerçekleştirilen operasyonlarda daha önce ele geçirilen patlayıcılar olduğu tespit edildi.

- Konya'da polisin özel aracına konulan patlayıcı

Geçen yıl 17 Kasım'da Konya'nın Ereğli ilçesi Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli bir polis memurunun 31 PA 862 plakalı özel aracının altına konulan patlayıcının son anda fark edilmesiyle terör örgütünün gerçekleştirmek istediği kanlı eylem engellenmişti. Söz konusu eylemde kullanılmak üzere hazırlanan düzenekteki nitrometanın da Ankara'da gözaltına alınan şüpheliler tarafından Konya'da bir araziye gömüldüğü belirlendi.

Yapılan istihbarat çalışmalar sonucunda, C4 tipi plastik patlayıcıların, Kobani'den Ereğli'ye gelen ve Suriyeli bir aile izlenimi veren PKK'lı teröristler tarafından aracın altına yerleştirildiği de ortaya çıktı. Teröristler, eylemlerinin boşa çıkartılmasının ardından kentten kaçtıkları için yakalanamamıştı.

- İstanbul'da 206 litre sıvı patlayıcı ele geçirildi

Ankara'daki çalışmaların devamında İstanbul'a da giden ekipler, Azamettin K. ve Sabahattin K'nın İstanbul Zeytinburnu'ndaki akrabalarına ait iş yerine 4 adet 25 litrelik bidonlara konulmuş 100 litre nitrometan ile 6 litre içeriği henüz tespit edilemeyen patlayıcı madde bıraktıklarını tespit etti. Patlayıcının bırakıldığı dükkan sahibinin de gözaltına alındığı operasyon, Şile ve Çatalca'daki ormanlık alanlara kaydırıldı. Buralarda yapılan aramalarda da 2 büyük 2 küçük bidon halinde 100 litre nitrometan ele geçirildi. Şüphelilerin söz konusu patlayıcıları "Hacı" kod adlı PKK'lı teröristin verdiği talimat doğrultusunda gösterdiği yerlere gömdükleri belirlendi. Ekiplerin, şüphelilerin anne ve kız kardeşinin yaşadığı evde yapılan aramada ise patlayıcı madenin hazırlanması sırasında kullanılan baskül ele geçirildi.

- 4 ile 400 litre arasında patlayıcı gömdüler

Şüphelilerin Muğla, İzmir ve Eskişehir'de de patlayıcı gömdükleri şeklindeki bilgiyi değerlendiren ekipler bu illere de giderek arama yaptı. Jandarma ekiplerinin de katılımıyla Muğla-Köyceğiz yolu civarındaki ormanlık arazi ile İzmir'de Ege Üniversitesi arazisi yakındaki Çiçekli Köyü bölgesine ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi arazisi yakınındaki Karaağaç Köyü bölgesine 4 büyük 2 küçük bidon içerisine konularak gömülen 100'er litre patlayıcı madde bulunarak çıkartıldı.

Mersin'de ise ormanlık araziye gömüldüğü tespit edilen aynı tipte yaklaşık 100 litre patlayıcı madde de aynı operasyon kapsamında ele geçirildi.

Piknik yapan iki kişi izlenimi veren ve Türkiye'yi gezen şüphelilerin PKK'nın talimatı doğrultusunda bin 26 litre nitrometan tipi sıvı patlayıcıyı gömdükleri, patlayıcıların gömüldüğü yerlere ilişkin coğrafi bilgiler ile görüntüleri de örgüte gönderdikleri belirlendi. Polis tarafından ele geçirilen görüntülerde şüphelilerin son derece rahat tavır sergiledikleri de kaydedildi.

Yorumlar