"Türkiye'ye sığınan insanlar sınır dışı edilmesin"

- UMHD Başkanı Yıldırım: - "Orta Asya ve Kafkas kökenli bazı mülteciler haksız ve hukuksuz bir şekilde Türkiye’den sınır dışı edilmek isteniyor" - "Gözaltına alınanların DAEŞ örgütü mensubu olduğu beyan edilmektedir. Bu iddia gerçek dışı ve hukuki temeli olmayan bir iddiadır"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'ye sığınan insanlar sınır dışı edilmesin"

İSTANBUL (AA) - Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) Başkanı Avukat Uğur Yıldırım, Orta Asya ve Kafkas kökenli bazı mültecilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde sınır dışı edilmek istendiğini ileri sürerek, "Gözaltına alınanların DAEŞ örgütü mensubu olduğu beyan edilmektedir. Bu iddia gerçek dışı ve hukuki temeli olmayan bir iddiadır." dedi.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD), Özbekler Birliği, Türkistan Birliği ve İyilik İnsan Hakları Derneği üyeleri, Fatih'teki Reşadiye Otel'de basın toplantısı düzenledi.

UMHD Başkanı Uğur Yıldırım, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini kınadı, buna karşı mücadele ederken şehit olanlara Allah'tan rahmet diledi.

Türkiye'nin dünyada en çok mülteci barındıran ülke olduğunu ifade eden Yıldırım, Orta Asya ve Kafkas kökenli milletlerden bazı mültecilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde Türkiye’den sınır dışı edilmek istendiğini öne sürdü.

Yıldırım, özellikle İstanbul Başakşehir bölgesinde birçok noktada muhacirlerin evlerinin basıldığını, 45 ailenin fertlerinin gözaltına alındığını belirterek, "Gerekçe olarak ise dört sayfalık bir listenin olduğu ve bu listede yer alan isimlerin DAEŞ örgütü mensubu olduğu beyan edilmektedir. Bu iddia gerçek dışı ve hukuki temeli olmayan bir iddiadır. Bu ailelerin birçoğu ilgili dernekler tarafından tanınan, bilinen ve kendi geçim dertleriyle meşgul, mağdur insanlardan oluşmaktadır." ifadesini kullandı.

Bu kişiler hakkında 12 Temmuz'da kod konulduğunu dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bu ise darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz'dan üç gün öncesine tekabül etmektedir. Tek başına bu durum dahi bizlerin bu konudan şüphelenmesine yol açmaktadır. Darbe öncesi toplanacak bu insanların yapılması düşünülen darbe sonrası çeşitli saiklerle ülkelerine gönderilmesi mümkündür. Nitekim bu operasyonların kaynağı sorulduğunda hemen hiçbir yapı bunun kaynağı olduğunu kabul etmemekte sadece operasyonun uygulayıcısı olduğunu, talimatın yukarıdan geldiğini beyan etmektedir. Ancak ilgili ve yetkili kurumlarla görüşüldüğünde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere böyle bir emir ve talimatın verilmediği bildirilmektedir. Maalesef bu listenin kimin tarafından hazırlandığı, altında kimin imzasının olduğu bilinmediği, bir noktada ülkelerinden gördükleri zulüm sonucu dinlerini yaşayabilme amacı ile Türkiye’ye gelen mağdur ve mazlumlar, haksız yere tutuklanmakta ve deport edilmek istenmektedir."

Sınır dışı edilen iki kişinin ülkelerinde işkenceye maruz kaldığını ve komaya girdiğini aktaran Yıldırım, Türkiye'ye sığınan insanların sınır dışı edilmemesini, gözaltına alınanların serbest bırakılmalarını istedi.

Yorumlar