Türkiye'nin yardım eli, bayramda dünyayı sardı

- Kurban Bayramı'nda, başta Türk Kızılayı olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşları, on binlerce kurban hissesini dünyanın dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı - Türk Kızılayı 80 bin hisse, Türkiye Diyanet Vakfı 239 bin 414 hisse, İHH ise 43 bin 155 hisse kurban keserek dağıttı - Yardım kuruluşları, hediye ettikleri bayramlık kıyafetlerle de yetimlerin yüzünü güldürdü

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin yardım eli, bayramda dünyayı sardı

İSTANBUL (AA) - SEFA MUTLU - Türkiye'deki yardım kuruluşları, Kurban Bayramı'nda on binlerce kurban hissesini dünyanın farklı ülkelerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Kurban etinin yanı sıra, kumanya dağıtımı da yapan dernekler, hediye ettikleri bayramlık kıyafetlerle yetimlerin de yüzünü güldürdü.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türk Kızılayı, bu yıl Kurban Bayramı'nda 80 bin hisse kurban kesimi gerçekleştirdi.

"Kurban Bereketi Yıl Boyunca Sürsün" sloganıyla kesimlerini gerçekleştiren Kızılay, hisselerin 30 ülkede ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalışmalara başladı.

Yurt içinde kesimi yapılan kurban etleri bundan sonraki aşamada 800 gramlık kıyma ve kuşbaşı konserve haline getirilerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

Yurt dışında kesimi gerçekleştirilen kurban etleri ise kesim işleminin hemen ardından ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya başlandı. Yüz binlerce insanın sofrasına kurban bereketi taşındı. Dağıtımlar bir yıl boyunca sürecek.

Türk Kızılayı'nın merhamet eli, Türkiye'nin dört bir tarafına ve Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Afrika'dan Ortadoğu'ya ve Güney Asya'ya kadar yaklaşık 30 ülkede gerçekleştirilen kurban kesimiyle ihtiyaç sahibi ailelere, vekalet sahiplerinin sayesinde uzandı.

Kızılay, kurban kesimlerini Et ve Süt Kurumu'nun kombinalarında gerçekleştirdi. Kesimi yapılan kurban etleri daha sonra yine Et ve Süt Kurumu'nun Ankara Sincan'daki tesislerinde 800 ve 400 gramlık kıyma ve kuşbaşı konserve haline getirildi. Raf ömrü 18 ay olan et konserveleri yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin sofralarında yerini alacak.

- TDV'den 239 bin 414 hisse

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kurban Programı kapsamında 239 bin 414 hisse kurban keserek ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

TDV hisse vekaletlerinde geçen yıla göre yüzde 33'lük bir talep artışı olurken, bu oran 59 bin 379 hisseye denk geldi.

TDV gönüllüleri, 130 ülkedeki kurban kesimlerine refakat ederken, Türk Kızılayı'yla beraber birçok ülkede kurban faaliyetleri gerçekleştirdi.

- İHH, 89 ülkede yoksulların yardımına koştu

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, bu yıl 43 bin 155 hisse kurban kesti. Yurt içi ve yurt dışında kurban faaliyetleri yürüten İHH, 5 kıtadaki 89 ülkede bu yılki faaliyetini icra etti.

İHH, 43 bin 155 hisse kurbanı yaklaşık 2 milyona yakın ihtiyaç sahibine ulaştırırken, 34 bin 719 yetim çocuğa bayramlık hediye etti.

Ağırlıklı olarak kriz ve savaş bölgelerinde kurban faaliyetinde bulunan İHH, cami, mescit, su kuyuları, eğitim merkezleri, meslek edindirme kursları, sağlık çalışmaları, yetimhane binaları gibi hizmet alanlarının oluşturulması için de çalışmalarını sürdürüyor.

İHH, Suriye'de 8 bin 381 hisseyi İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Humus, Şam gibi bölgelerde 400 bin kişiye ulaştırmaya başladı.

İHH, Filistin ve Gazze'de 2 bin 486, Yemen'de bin 300, Somali'de bin 260, Sudan'da bin 330, Arakan'da 3 bin 535, Nepal'de bin 260, Bangladeş'te bin 50, Moro'da 630, Pakistan'da bin 680, Keşmir'de 490, Afganistan 690, Çeçenistan 297, Hindistan 2 bin 310, Doğu Türkistan 341 hisse kurban kesimi yaparken, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan'da (Sancak, Preşova) kurban çalışması yaptı.

Balkanlardaki farklı ülke ve bölgelerde bin 445 hisse kurban kesilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

İHH, ayrıca Türkiye'nin yanı sıra farklı ülkelerde 34 bin 719 yetime bayramlık kıyafet yardımında bulundu. Bağışçıların destekleriyle Arnavutluk, Çad, Çeçenistan, Filistin, Karadağ, Keşmir, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye ve Türkiye'de bayramlık kıyafet yardımı gerçekleştirildi.

İHH, 2016'da Abhazya, Acara, Adıgey, Afganistan, Ahıska, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş, Bangladeş, Bolivya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Burkina Faso, Çad, Çeçenistan, Dağıstan, Doğu Türkistan, Etiyopya, Endonezya, Filipinler (Moro), Filistin (Gazze, Batı Şeria), Fildişi Sahilleri, Fiji, Güney Afrika, Gana, Gine, Güney Sudan, Gürcistan, Haiti, Hindistan, Irak, İran, İnguşetya, Karadağ, Karaçay, Kabardağ, Kazakistan, Kamerun, Kenya, Keşmir, Kırgızistan, Komor Adaları, Kosova, Kırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Libya, Lübnan, Makedonya, Macaristan, Malavi, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Myanmar, Nepal, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Osetya, Pakistan, Romanya, Ruanda, Senegal, Sırbistan (Preşova, Sancak), Sierra Leone, Somali, Sri Lanka, Sudan (Darfur, Kesele, Hartum) Suriye, Tanzanya, Tayland (Patani), Tunus, Türkiye, Uganda, Ukrayna, Ürdün, Vanuatu, Vietnam, Yemen, Zimbabve'de kurban yardımlarını ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

- Mirasımız Derneği'nin Kudüs'e desteği devam ediyor

Resmi izinle sadece Kudüs ve çevresinde faaliyet gösteren tek dernek olan Mirasımız Derneği ise bu yıl Kurban Bayramı'nda 5 bin 300 aileye kurban eti dağıttı.

Dernek ayrıca maddi durumu yetersiz olan 400 aileye kumanya, 850 çocuğa da bayramlık yardımında bulundu.

Deniz Feneri Derneği de 5 kıtadaki 33 ülkede 12 bin 800 hisse kurbanı yaklaşık 300 bin ihtiyaç sahibine ulaştırdı.

Filistin ve Gazze'de 57, Yemen'de 150, Somali'de 434, Arakan'da 350, Moro'da 560, Pakistan'da 280, Afganistan'da 350, Balkanlar'da 610 kurban hissesi dağıtılırken, yaklaşık 10 bin yetim çocuğa da bayramlık hediye edildi.

- Sadakataşı Derneği

Sadakataşı Derneği, "2016 Kurban Organizasyonu" çerçevesinde başta Türkiye olmak üzere Afrika'dan Asya'ya, Ortadoğu'dan Balkanlara, Orta Asya'dan Kafkasya'ya 26 ülkede Kurban Bayramı organizasyonunu gerçekleştirdi ve 4 bin 500 hisse kurbanın kesimini ve dağıtımını tamamladı.

Kesimlerin hemen ardından hisseler pay edilerek bölgede bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Kurban organizasyonu kapsamında dağıtılan kurban hisselerinden yaklaşık 220 bin kişi faydalandı.

Dernek kurban faaliyeti için gittiği ülkelerde birçok projenin de açılışını yaptı.

Burkina Faso'da Fatma Özçelik-Hasan Turgut Özçelik ile Evlad-ı Osmanlı Camisi, Kenya'da Prof. Dr. Mahmud Esad Coşan Külliyesi, İbrahim Harman ve Harman Ailesi Camisi, Sri Lanka'da Nuri Adıgüzel Ev ve Su Kuyusu Projesi, Tanzanya'da Halime Gül Camisi, Vietnam'da Hazreti Aişe İslami Eğitim Merkezi gibi eserlerin açılışı yapılırken,15 Temmuz gecesi şehit edilen Halil Kantarcı adına Sri Lanka'da yapılacak yetimhanenin de temeli atıldı.

Yorumlar