Türkiye'nin projeleri Gazze için umut oldu

- Gazze'yi ziyaret eden TDV Genel Müdürü Tutkun ve beraberindeki heyet, Türkiye'nin yürüttüğü projeleri inceledi, Cebaliye bölgesindeki mülteci kamplarında yaşayan yoksul ailelere yardım paketleri dağıttı - TİKA tarafından yaptırılan Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi, 1 yıl sonra hizmete açılacak - Diyanet İşleri Başkanlığı ve TİKA'nın ortak projesi kapsamında Gazzeli mülteciler için inşa edilen 320 daire, aralık ayında sahiplerine teslim edilecek

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin projeleri Gazze için umut oldu

GAZZE (AA) - İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin yaralarını sarmak için birçok proje başlatan Türkiye, bölge insanı için umut oldu. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) yaptırdığı hastanenin 1 yıl sonra hizmete açılacağı belirtilirken, Türkiye'den toplanan yardımlarla mülteciler için inşa edilen 320 konutun aralık ayında sahiplerine teslim edileceği bildirildi.

Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Genel Müdürü Mustafa Tutkun ve beraberindeki heyet, ramazan ayının başlaması dolayısıyla Gazze'ye gerçekleştirilen ziyaret kapsamında bugün çeşitli temaslarda bulundu.

Heyetin ilk durağı, İsrail'in 2014 yılındaki saldırılarından en çok etkilenen bölgelerden Cebaliye oldu. Heyetin bir araya geldiği Cebaliye Belediye Başkanı İsam Cude, Türkiye'nin, dünyadaki bütün mazlumların gözünü çevirdiği bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye'de istikrar olduğu sürece, biz de güvenlik içinde olacağız." diye konuştu.

Cude, Türkiye'nin bölgede gerçekleştirdiği projelerin, şu anda Gazze'de en çok konuşulan konu olduğunu ifade ederek, bunların insanlara bir çalışma alanı oluşturması bakımından da önem taşıdığını söyledi.

- Kur'an-ı Kerim hediye edildi

Heyet, daha sonra yoksul ailelerin çoğunlukta olduğu Cebaliye bölgesindeki mülteci kampında, ramazan için hazırlanan yardım paketlerini evlere bıraktı. Ziyaretlerde ailelere Kur'an-ı Kerim de hediye edildi.

Ambargonun neden olduğu, sıkıntıların yoğun olarak hissedildiği, birden fazla ailenin bir arada kaldığı evlerden birinde yaşayan bedensel engelli Muhammed Halava, yardımlar için Türkiye'ye şükran borçlu olduklarını belirterek, "Türk insanına daha faza huzur ve güvenlik vermesi için Allah'a dua ediyorum." dedi. TDV heyeti, aynı bölgedeki Hira Camisi'nde de Kur'an-ı Kerim dağıttı. Cami cemaati, Türkiye için dua etti.

- Yurt dışındaki Filistinli doktorlara çağrı

TDV Genel Müdürü Tutkun, TİKA'nın yaptırdığı ve inşaatına 2011 yılında başlanan 180 yataklı Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesinde de incelemelerde bulundu.

Hastane hakkında bilgi veren yetkililer, inşaatın geçen yıl tamamlandığını, bu ay içinde düzenlenecek ihale sonucunda tıbbi cihazlarla diğer malzemelerin alımının yapılacağını bildirdi. Yetkililer, Gazze İslam Üniversitesine bağlı olarak hizmet verecek eğitim ve araştırma hastanesinin 1 yıl sonra açılacağını, hastanede çalışmaları için yurt dışında görev yapan Filistinli doktorlarla görüşmelerde bulunulduğunu söyledi.

- "40 milyon dolara yakın bir meblağ ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı"

Heyetin son durağı, Diyanet İşleri Başkanlığı, TDV ve TİKA'nın ortaklaşa yürüttüğü konut projesi alanı oldu.

Yapımına bu yıl ocak ayında başlanan konutların, aralık ayında tamamlanarak hak sahiplerine teslim edileceği bildirildi. Gazzeli mülteciler için başlatılan ve 20 bloktan oluşan projede, 100 metrekarelik 320 dairenin bulunacağı, 13 milyon 500 bin dolara mal olacak konutların, Türk halkının bağışlarıyla yaptırıldığı kaydedildi.

TDV Genel Müdürü Tutkun, burada yaptığı açıklamada, Diyanet İşleri Başkanlığının 2014 yılındaki İsrail saldırılarından sonra başlattığı yardım kampanyası kapsamında gerçekleştirilen projelerden birinin de bu olduğunu söyledi.

O saldırılarda birçok kişinin evsiz kaldığını söyleyen Tutkun, "Gazze şartlarında, çok hızlı bir sürede, 1 yıl içinde bitecek olan bir proje." dedi.

Aynı kaynak üzerinden 2 bin gencin düğünlerinin yapıldığını ve her bir çifte 2 bin dolar nakit verildiğini anlatan Tutkun, Gazze'deki üniversitelerde okuyan öğrencilere de 2 milyon dolar civarında burs verildiğini söyledi. Toplam 40 milyon dolara yakın bir meblağın Gazzeli ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını ifade eden Tutkun, bu çalışmaların devam edeceğini söyledi.

- Belediye hizmetleri aksıyor

İsrail'in 2010 yılından bu yana ambargo uyguladığı, 2009 yılından sonra üç büyük saldırıyla binlerce kişiyi evsiz bıraktığı Gazze'de hayatın normale dönmesine yönelik tüm çabalara rağmen yaraların sarılması kolay olmuyor.

Özellikle elektrik ve su sıkıntısının üst düzeyde olduğu kentte, yakıt ve gıda yetersizliğinin neden olduğu sorunlar da göze çarpıyor. İşsizliğin yüzde 60'a ulaştığı Gazze'de, kaynak yetersizliği nedeniyle belediye hizmetlerinin görülmesinde zorluklar yaşanıyor, altyapı ve asfalt çalışmaları yerel imkanlarla yapılamıyor.

Yorumlar