Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Bilgiç:

- "Şu anda (Türkiye ile Rusya arasındaki) ekonomik ilişkileri daha önceki seviyesine getirmeye çalışıyoruz. Peki bu, önemli konulardaki farklılıklarımızın aniden ortadan kalktığı anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Suriye konusundaki farklılıklarımız biliniyor" - "Darbe girişimi başarılı olsaydı, Türkiye'de büyük olasılıkla bir iç savaşa şahit olacaktık"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Bilgiç:

LONDRA (AA) - Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Türkiye ile Rusya ilişkilerinin daha önceki seviyesine getirilmeye çalışıldığını belirterek, "Peki bu, önemli konulardaki farklılıklarımızın aniden ortadan kalktığı anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Suriye konusundaki farklılıklarımız biliniyor." dedi.

Bilgiç, İngiltere'nin başkenti Londra'daki "Global Strategy Forum" adlı kuruluşta "Değişen ve Zorlu Dünyada Türkiye'nin Rolü" başlıklı bir konuşma yaptı.

15 Temmuz darbe girişimini kınamada Türkiye'nin Avrupalı ortaklarının yavaş davrandığını belirten Bilgiç, "Bunun, durumun ciddiyetinin tam anlamamaktan kaynaklandığına inanıyorum. Bu darbe girişimi başarılı olsaydı, Türkiye'de büyük olasılıkla bir iç savaşa şahit olacaktık." diye konuştu.

İngiltere'nin bu dönemde gösterdiği dayanışmadan duyulan memnuniyeti ifade eden Bilgiç, İngiltere'nin Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan'ın darbe girişimi sonrası Avrupa'dan Türkiye'yi ziyaret eden ilk yetkili olduğunu anımsattı.

FETÖ darbe girişiminin bir terör kampanyası olduğunu belirten Büyükelçi Bilgiç, parlamentonun bombalandığını, polise ve istihbarat servisine saldırıldığını, sivillerin öldürüldüğünü vurguladı. Bilgiç, olağanüstü zamanlarda olağanüstü önlemler almak gerektiğini kaydederek, bu çerçevede olağanüstü hal uygulamasının gerekli olduğunu dile getirdi.

- "Diyalog mekanizmaları önemli"-

Türkiye'nin istikrarlı ve barış içinde yaşayan bir Suriye görmek istediğini belirten Bilgiç, "Bunun ancak diplomasi ve gerçek bir siyasi değişimle mümkün olacağına inanıyoruz. Suriye'deki krizin ancak siyasi bir çözümle mümkün olabileceğine inanıyoruz." dedi.

Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili ise Büyükelçi Bilgiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu hafta İstanbul'da bir araya geldiğini anımsatarak, son 10 yılda Rusya'nın 30 milyar dolarlık ticaret hacmiyle Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Bilgiç, şöyle konuştu:

"Şu anda ekonomik ilişkilerimizi daha önceki seviyesine getirmeye çalışıyoruz. Peki bu, önemli konulardaki farklılıklarımızın aniden ortadan kalktığı anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır. Suriye konusundaki farklılıklarımız biliniyor. Kırım'ın ilhakı konusundaki pozisyonumuz da oldukça açık. Ancak, bu farklılıkları görüşmek için uygun diyalog mekanizmaları sağlamaya önem veriyoruz."

- Straw: "Çok şükür ki darbe girişimi başarılı olmamış"

Toplantıyı yöneten Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu eşbaşkanı ve İngiltere'nin eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ise geçen hafta Ankara'da dört gün boyunca temaslarda bulunduğunu, Başbakan Binali Yıldırım ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kendisini kabul ettiğini belirterek, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili, "Çok şükür ki darbe girişimi başarılı olmamış." dedi

Yorumlar