Türkiye'den Sri Lanka'ya Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyaret

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Türkiye ve Sri Lanka coğrafi olarak farklı konuma sahip olabilir. Ancak bu coğrafi farklılık iki ülkenin birçok alanda işbirliği yapmasına engel olamayacak. Sri Lanka, Türkiye'deki Suriyeli ve Iraklı mültecilere yardım elini uzatıyor. Bu, takdire şayan, anlamlı ve sembolik bir hareket" - "Sri Lanka coğrafi konumu itibarıyla çok stratejik bir yerde bulunuyor. Bu yüzden, bölgede Sri Lanka’nın güvenliği ve istikrarı çok önemli. İnanıyorum ki bu ziyaretim ikili ilişkilerde yeni bir aşamayı açacak"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Sri Lanka'ya Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyaret

KOLOMBO (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ve Sri Lanka'nın coğrafi olarak farklı konuma sahip olduklarını belirterek "Ancak bu coğrafi farklılık iki ülkenin birçok alanda işbirliği yapmasına engel olamayacak. Sri Lanka, Türkiye’deki Suriyeli ve Iraklı mültecilere yardam elini uzatıyor. Bu, takdire şayan, anlamlı ve sembolik bir hareket." dedi.

Çavuşoğlu, Myanmar'daki temaslarının ardından Sri Lanka'nın başkenti Kolombo'ya geçti. Türkiye'den ilk defa Dışişleri Bakanı düzeyinde bu ülkeye yapılan ziyaret çerçevesinde Çavuşoğlu, ilk olarak Sri Lanka Cumhurbaşkanı Maithripala Sirisena tarafından kabul edildi.

Kabulün ardından Çavuşoğlu, Sri Lanka Dışişleri Bakanı Mangala Samaraweera tarafından resmi törenle karşılandı.

Törende, geleneksel askeri kıyafet giyen tören mangası dikkate çekti. Farklı etnik gruplardan çocukların da bulunduğu törende bir Müslüman çocuk Çavuşoğlu'na "Selamünaleyküm" dedi.

Çavuşoğlu ve Samaraweera görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, son dönemlerde meydana gelen doğal felaketler nedeniyle Sri Lanka'nın zor zamanlar geçirdiğini belirtti.

Türkiye'nin, Sri Lanka ile iyi ve zor günlerinde dayanışma içinde olacağını dile getiren Çavuşoğlu, Sri Lanka'da meydana gelen son selde hayatını kaybedenler için Türk halkının taziyelerini sundu.

Sri Lanka ile ikili ilişkileri geliştirmekte kararlı olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sri Lanka ile ilişkilerimizi güçlendireceğiz. Türkiye ile Sri Lanka'nın ilişkilerini ve işbirliğini artırmak ve geliştirmekteki kararlığımızı teyit ediyoruz. İki ülkenin ekonomik ilişkilerini daha ileri bir seviyeye taşımak konusunda fikir birliğine vardık. Enerji, güvenlik, kültür, turizm, tarım, eğitim ve sağlık alanlarında işbirliğimizi artırma kararı aldık. İnsani konular bizim ilişkilerimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Sri Lanka hükümetinin uzlaşmaya yönelik çabalarını çok sıcak karşılıyoruz."

Türkiye ve Sri Lanka'nın coğrafi olarak farklı konuma sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Ancak bu coğrafi farklılık iki ülkenin birçok alanda işbirliği yapmasına engel olamayacak. Sri Lanka, Türkiye’deki Suriyeli ve Iraklı mültecilere yardım elini uzatıyor. Bu, takdire şayan, anlamlı ve sembolik bir hareket." dedi.

Konuşmasında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA), Sri Lanka'da yaptığı faaliyetlere de değinen Çavuşoğlu, "TİKA, 'Sri Lanka-Türkiye Dostluk Köyü' adında 100 konutluk köy kurdu. TİKA insani yardım ve kalkınma projelerine yönelik desteğini sürdürüyor" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Sri Lanka ve Türkiye'nin dışişleri bakanlıkları arasında diplomasi eğitimi, bilgi ve belge alışverişi konusunda işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatarak şunları söyledi:

"Bazı bölgesel konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Bölgesel konularda fikir alışverişinde bulunma konusunda mutabık kaldık. Sri Lanka coğrafi konumu itibarıyla çok stratejik bir yerde bulunuyor. Bu yüzden, bölgede Sri Lanka’nın güvenliği ve istikrarı çok önemli. İnanıyorum ki bu ziyaretim ikili ilişkileri yeni bir aşamayı taşıyacak."

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yılın sonunda Sri Lanka’yı ziyaret etmeyi planladığını söyledi.

Sri Lanka Dışişleri Bakanı Mangala Samaraweera da Sri Lanka'nın işbirliği ve ikili ilişkiler konusunda Türkiye'nin yaptığı yardım ve destekler için minnettar olduğunu belirterek TİKA'nın, ülkesinin kalkınması ve gelişmesi yolculuğunda gösterdiği gönüllülük ve kalkınmaya yönelik programları finanse etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin yoğunlaştırılması için çabaların süreceğini teyit eden Samaraweera, iki ülke arasında ekonomi ve teknik alanlarda yapılan işbirliğinin imzalanan mutabakat zaptıyla daha da güçleneceğini söyledi.

Bu arada basın toplantısından önce, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında diplomasine eğitimine, bilgi ve belgelerin değişimine ilişkin işbirliği mutabakatı zaptı imzalandı.

Buradaki ziyaretin ardından Çavuşoğlu, Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremasinghe tarafından kabul edildi.

Temasları kapsamında Çavuşoğlu, Sri Lanka Parlamentosu Başkanı Karu Jayasuriya ve Sri Lanka-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleri ile de bir araya geldi.


Yorumlar