Türkiye'den Somali'ye hastane desteği

- Somali'nin başkenti Mogadişu'da, Yardımeli Derneği tarafından inşa edilen ve tıbbi donanımını TİKA'nın sağladığı kadın doğum ve çocuk hastanesi, Başbakan Yardımcısı Kaynak tarafından hizmete açıldı - Başbakan Yardımcısı Kaynak: - "Türkiye hükümeti olarak TİKA ve Kızılay gibi kurumlarımızla, Yardımeli Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile Somali'ye milyonlarca dolar yardımda bulunuyoruz. Bundan sonra da Somali’nin yanında olmaya devam edeceğiz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Somali'ye hastane desteği

MOGADİŞU (AA) - Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Somali'nin başkenti Mogadişu'da kadın doğum ve çocuk hastanesini hizmete açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Uganda, Kenya ve Somali'yi kapsayan Doğu Afrika ziyaretine kendisine eşlik eden Başbakan Yardımcısı Kaynak, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Yardımeli Derneği tarafından inşa edilen ve tıbbi donanımını Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) sağladığı kadın doğum ve çocuk hastanesinin açılışını gerçekleştirdi.

Hastanenin açılış töreninde konuşan Kaynak, 2011 yılında Somali için acil insani yardım çağrısı yapıldığında yardım elini ilk Türkiye'nin uzattığını söyledi.

Binali Yıldırım'ın Başbakanlığında kurulan yeni hükümetin ilk toplantılarında, kardeş ülkelere insani yardımların artırılması kararı alındığını belirten Kaynak, "Türkiye hükümeti olarak TİKA ve Kızılay gibi kurumlarımızla, Yardımeli Derneği gibi sivil toplum kuruluşları ile Somali'ye milyonlarca dolar yardımda bulunuyoruz. Bundan sonra da Somali’nin yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, hastanenin hizmete açılmasında emeği geçenlere ve TİKA Başkanı Serdar Çam'a teşekkür etti.

Hastanenin açılış törenine Somali Başbakanı Ömer Abdiraşid Ali Şarmarke, TİKA Başkanı Serdar Çam, Yardımeli Derneği Başkanı Sadık Danışman ve dernek yetkilileri ile Somalililer katıldı.

- Hastanenin kapasitesi TİKA tarafından artırıldı

Yardımeli Derneği tarafından Somali'nin başkenti Mogadişu'da inşa edilen kadın doğum ve çocuk hastanesinin kapasitesi TİKA tarafından artırıldı.

Proje kapsamında TİKA tarafından hastanenin tıbbi ünitelerinin ihtiyacı olan genel cerrahi ekipman seti, sezaryen ameliyathane ekipmanları, jeneratör, anestezi cihazı, jinekolojik muayene koltuğu, ameliyathane ekipmanları, ultrason cihazı ve benzeri hastane ekipmanlarından oluşan toplam 57 kalem tıbbi malzeme temin edildi.

Hastanenin idari ve hizmet servislerinin ihtiyacı olan kamera sistemi, kayıt cihazı, masaüstü bilgisayar, internet santrali, telefon santrali, büro mobilyaları ve benzeri 43 kalem malzeme de TİKA tarafından sağlandı.

- Somali'de doğan her bin bebekten 180'i yaşamını yitirdi

Birleşmiş Milletler'in açıkladığı rapora göre, dünyada çocuk ölümlerinin en sık yaşandığı ülkenin Somali olduğu bildirildi.

Raporda, Somali'de 5 yaş altı çocuklar arasındaki ölüm oranının diğer ülkelerden daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, geçen yıl Somali'de doğan her bin bebekten 180'i yaşamını yitirdi. Uzmanlar, ülkedeki kıtlık felaketi ve salgın hastalıklar yüzünden çocuk ölümlerinin daha da arttığını belirtti. Somali'de ülke nüfusunun yüzde 70'den fazlasının temiz suya erişimi olmadığı ifade edildi.

Ölümlere en çok kızamık, zatürre ve ishal gibi hastalıklar sebep oluyor.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da eskiden atık toplama ve çöp merkezi olarak bilinen arazide Yardımeli Derneği tarafından inşa edilen hastane, tam donanımlı doğum üniteleri ve modern tıbbi donanımıyla 100 yatak kapasiteli olarak hizmet verecek.

- Hastaneye ulaşım için asfalt yol yapıldı

TİKA tarafından Yardımeli Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesine ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla Mogadişu şehir merkezinden hastane yerleşkesi içine kadar asfalt yol yapılarak, güneş enerjisi panelli gece aydınlatma direkleri ile yol aydınlatıldı.

Yol ve aydınlatma direkleriyle hastaneye ulaşım kolaylaştırıldı ve güvenli hale getirildi.

TİKA ve Yardımeli Derneği işbirliğinde yürütülen proje kapsamında, hastane bahçesine çocuk parkı kurulması çalışmalar ise sürdürülüyor.

Somali'de 2011 yılında doğrudan acil insani yardımlar ile başlayan TİKA faaliyetleri, idari ve sivil altyapıların geliştirilmesi, kültürel ve eğitsel altyapıların desteklenmesi, üretim sektörlerini geliştirmeye yönelik teknik donanım desteği ve kapasite artırım projeleri, sağlık ve tarım alanları başta olmak üzere mesleki eğitim ve teknik işbirliği programları ile çeşitlenerek devam ediyor.



Yorumlar