Türkiye'deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası paneli

- UNICEF Türkiye Temsilcisi Duamelle : - "Türkiye, Suriyeli sığınmacılar konusunda üzerine düşeni yaptı" - "Türkiye tarafından Suriyeli çocukların eğitimi için olağanüstü çaba gösteriliyor ama bu maalesef yeterli değil. Bizim de bu konuda olanaklar yaratmamız lazım" - SETA'da Toplum ve Kültür Araştırmacısı Coşkun: - "Suriyeli çocukların en çok okullaştığı il Hatay. Bunu sırasıyla Gaziantep ve Şanlıurfa takip ediyor"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası paneli

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle, Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılar konusunda üzerine düşeni yaptığını belirterek, "Türkiye tarafından Suriyeli çocukların eğitimi için olağanüstü çaba gösteriliyor ama bu maalesef yeterli değil. Buradaki her çocuğun örgün eğitime erişimi yok. Bizim de bu konuda olanaklar yaratmamız lazım." dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfında (SETA), "Türkiye'deki Suriyelilerin Eğitiminde Yol Haritası: Fırsatlar ve Zorluklar" paneli düzenlendi.

Duamelle, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve uluslararası kuruluşların eğitim konusunda ellerinden geleni yapmaları durumunda sığınmacı çocukların ülkelerine döndüklerinde ülkelerinin geleceğinin inşasında büyük rol alacağını dile getirdi.

"Bu çocuklara yatırım yapmak, Suriye’ye, bölgeye, bölgenin geleceğine yatırım yapmaktır." ifadesini kullanan Duamelle, Türkiye’de yaklaşık 310 bin Suriyeli çocuğun okullara kazandırıldığını ve bu konuda Türkiye’yi tebrik etmek gerektiğini belirtti.

Türkiye'deki Suriyeli çocukların eğitime kazandırılma oranında bu sene yaklaşık yüzde 50 artış görüldüğüne dikkati çeken Duamelle, şunları kaydetti:

"Türkiye tarafından Suriyeli çocukların eğitimi için olağanüstü çaba gösteriliyor ama bu maalesef yeterli değil. Buradaki her çocuğun örgün eğitime erişimi yok. Bizim de bu konuda olanaklar yaratmamız lazım. Örgün eğitime erişimi artırmalıyız. Türk devlet okullarının Suriyeli çocuklara açılması gerekiyor. Bu konuda öğretmenlerin hazırlanması lazım. Ayrıca Suriyeli çocukların yüksek öğrenimine önem vermeliyiz. Suriyeli çocukların lise son sınıfın ötesine geçmesi gerekiyor. Suriyeli çocuklar 'Üniversiteye gitmek istiyorum' diyor ama bunu nasıl yapacaklarını bilmiyorlar."

Duamelle, UNICEF gibi birçok kuruluşun Suriyeli çocukların eğitime kazandırılması konusunda Türkiye’ye destek verdiğini, okullaşma oranının artması için de okul sayısının artırılması, dil sorununun çözüme kavuşturulması ve Suriye toplumuyla iletişimin iyi geliştirilmesinin gerekli olduğunu ifade etti.

Eğitime erişimin, Suriyeli çocukların geleceğine ilişkin bir sorun olduğunu anlatan Duamelle, "Biz de onların haklarının korunması konusunda elimizden geleni yapmalıyız. Eğitim, sadece Suriyeli çocukların geleceği için değil, onların hakları için de savunulması gereken önemli bir konu. Türkiye, Suriyeli sığınmacıları konusunda üzerine düşeni yaptı." ifadelerini kullandı.

- "En çok okullaşılan il Hatay"

SETA'da Toplum ve Kültür Araştırmacısı İpek Coşkun da Türkiye’deki Suriyelilerin eğitiminin son iki yılda daha fazla önem kazandığını ve bu kapsamda sivil toplum kuruluşları (STK), Milli Eğitim Bakanlığı ve özel girişimlerin çaba harcadığını söyledi.

Türkiye’deki Suriyelilerin yaklaşık 1 milyon 200 bininin 0-18 yaş aralığında olduğunu, bunların da 360 bininin 0-4 yaş aralığında bulunduğunu belirten Coşkun, Suriyeli çocukların okullaşma sürecinde ilkokul ve orta okulda önemli mesafe kat edilmesine rağmen lise ve yüksek öğrenimde istenilen seviyeye gelinemediğini kaydetti.

Coşkun, okula giden Suriyeli çocukların sayısının 311 bin 259, okulla gidemeyenlerin sayısının ise 523 bin 583 olduğuna dikkati çekerek, Suriyeli çocukların büyük çoğunluğunun Arapça eğitim verilen Geçici Eğitim Merkezleri'ni (GEM) tercih ettiğini, dil sorunu nedeniyle devlet okullarına gidemediğini ifade etti.

"Suriyeli çocukların en çok okullaştığı il Hatay. Bunu sırasıyla Gaziantep ve Şanlıurfa takip ediyor." diyen Çoşkun, Suriyelilerin eğitiminde GEM’lerin hukuki statüsü ve geleceğine ilişkin belirsizlik, dil engeli ve Suriye’den gelen göçün kontrol altına alınamaması gibi sorunların eğitim konusunda istikrarsızlığa sebep olduğunu sözlerine ekledi.




Yorumlar