Türkiye'de üretilen tohumlar dünyanın ilgisini çekiyor

- Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli ziraat mühendisi Pekcan: - "Uluslararası alanda önemli çalışmalar yapıyoruz, yerli hibrit tohumlarımızın kalitesi kabul edildi" - "Enstitü olarak ürettiğimiz hibrit tohumlar Rusya, Macaristan, İtalya gibi ülkelerde teşhirli olarak incelenmektedir"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de üretilen tohumlar dünyanın ilgisini çekiyor

EDİRNE (AA) - ARİF ASLAN - Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün (TTAE ) ürettiği yerli hibrit tohum çeşitlerinin, birçok ülkede ilgi gördüğü belirtildi.

TTAE'de görevli ziraat mühendisi Dr. Veli Pekcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya ayçiçeği tohumu pazarında etkili çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Yerli ve uluslararası firmalarla ürettikleri hibrit tohumların yüksek verim ve kalitede olduğunu anlatan Pekcan, ''Türkiye'de yetiştirdiğimiz ve çiftçilere sattığımız tohumlarımız tamamen yerlidir. Yüksek verim ve kalitede özellikle son dönemlerde pek çok hastalığa dayanıklı yeni tohum türleri ürettik. Bu hibrit tohumlar kesinlikle GDO içermemektedir.'' dedi.

Amerika, Rusya, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan gibi birçok ülkeyle de ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Pekcan, Türkiye'de tohumculuk alanında önemli atılımlar yapıldığını vurguladı.

Yerel firmaların Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermesiyle tohum ithalatının önüne geçilebileceğini aktaran Pekcan, bunun ekonomiye de büyük katkıları olacağını söyledi.

Pekcan, her ülke ve bölgenin ayçiçeği tohumu isteklerinin farklı olabileceğini, bölgesel şartların bu konuda etkili olduğunu ifade ederek, "Türkiye'de 550 bin hektar yağlık ayçiçeğinin çoğunluğu Trakya'da üretilmektedir. Çerezlik ayçiçek üretiminde 1 milyon hektarla ilk sırada Batı ve Orta Anadolu gelmektedir. Bölgesel ve coğrafi şartlar tohum ihtiyacında farklılıkları orta çıkarabilmektedir. TTAE hastalıklara dayanıklı, verimli, yerli, hibrit tohumlar üretmektedir." diye konuştu.

Ziraat mühendisi Pekcan, enstitü olarak dünyada büyük problem olan Mildiyö hastalığı ve orabanja (parazit bitki) dayanıklılık konularında büyük mesafe katettiklerini, kaliteli yeni tohum çeşitleriyle Türkiye'ye her anlamda katkı sağladıklarını söyledi.

Ayçiçeği dışında buğday, arpa, çeltik, yulaf gibi ürünlerle de çalışmalar yaptıklarını vurgulayan ''Uluslararası alanda önemli çalışmalar yapıyoruz, yerli hibrit tohumlarımızın kalitesi kabul edildi. TTAE olarak ürettiğimiz hibrit tohumlar Rusya, Macaristan, İtalya gibi ülkelerde beğeniyle incelenmektedir.'' ifadelerini kullandı.



Yorumlar