"Türkiye'de engellilerin öz güveni arttı"

- DSÖ Cenevre Politika Belirleme İçin Bilimsel Veri Toplama ve Değerlendirme Bölümü Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Üstün: - "Türkiye'de de birçok engelli, farklı kurumlarda çalışmaya, iş gücü açısından da önemli katkılar sağlamaya başladı. Böylelikle engelli vatandaşlarımızın da öz güveni arttı" - ''Biz engellileri bir azınlık olarak görmüyoruz. Onlar toplumun entegre olması gereken bir parçası''

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'de engellilerin öz güveni arttı"

EDİRNE (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cenevre Politika Belirleme İçin Bilimsel Veri Toplama ve Değerlendirme Bölümü Sınıflandırma, Değerlendirme ve Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Bedirhan Üstün, Türkiye'de birçok engellinin farklı kurumlarda çalışmaya başladığını, böylelikle öz güvenlerinin arttığını söyledi.

Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaklaşık 8 milyon engelli olduğunu ve engellilerin yaşamında son yıllarda önemli bir değişim ve gelişim yaşandığını belirtti.

Engellilere tanınan hakların daha da genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Üstün, "Biz engellileri bir azınlık olarak görmüyoruz. Onlar toplumun entegre olması gereken bir parçası. Bu hayata da geçirilmeli. Zaten kullanılmayan hak da hak değildir. Burada en önemli konu engelli diye ayrım yapılmamasıdır.'' dedi.

Üstün, son dönemde engellilere yönelik önemli yatırımların yapıldığını, bunun sonucu olarak engellilerin yaşama katılımlarının arttığını dile getirdi.

Dünyadaki birçok öncü kuruluşun engelli vatandaşları engellerine değil yeteneklerine bakarak işe almaya başladığını aktaran Üstün, "Önemli olan bunu keşfetmek ve yaşama geçirmek. Türkiye'de de birçok engelli kişi farklı kurumlarda çalışmaya, iş gücü açısından da önemli katkılar sağlamaya başladı. Böylelikle engelli vatandaşlarımızında öz güveni arttı.'' diye konuştu.

Üstün, DSÖ'nün "İşlevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması" (ICF) sisteminin engellilere yönelik politikala belirleme ve katılım hakkı açısından önemli bir gösterge ve yol gösterici olduğunu sözlerine ekledi.



Yorumlar