Türkiye'de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi

- İspanya Proje Lideri Mahiques: - “Bu proje, hem Türkiye hem de AB için stratejik açıdan önemli, çünkü hukuk sistemini güçlendirme hedefi taşıyor” - Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Brüzga: - “Türkiye’deki olağanüstü halden dolayı bu projeyi ertelemeyen Adalet Bakanlığına teşekkürlerimi ve tebriklerimi iletiyorum” - İspanya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Gomez: - “Türkiye ile İspanya arasında geniş çaplı işbirliğini sürdürmek istiyoruz" - Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Szombati: - “İlk ihtiyaç duyduğumuz şey demokrasidir ve AB de Türkiye’deki darbeyi o gece kınamıştır. Biz Türk demokrasisinin bu testten daha güçlü çıkacağını düşünüyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi

ANKARA (AA) - Türkiye’de Adli Yardım Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Avrupa Birliği (AB) Eşleştirme Projesi'nde İspanya'yı temsil eden proje lideri Maria Desamparados Mahiques, “Bu proje hem Türkiye hem de AB için stratejik açıdan önemli, çünkü hukuk sistemini güçlendirme hedefi taşıyor.” dedi.

Türkiye, İspanya, Fransa ve Litvanya arasında, Türkiye'deki adli yardım sisteminin güçlendirilmesini ve etkinliğinin artırılmasını hedefleyen proje kapsamında Ankara Hakimevi'nde açılış töreni düzenlendi.

İspanya'nın proje lideri Mahiques, törende yaptığı konuşmada, projenin mevcut adli çerçevelerin ve uygulamaların incelenmesini, AB’nin en iyi uygulamalarının adli yardım hizmetleri açısından karşılaştırmalı analizinin yapılmasını, adli yardım konusunda stratejik plan hazırlanmasını ve güncellenmiş Türk adli yardım sisteminin uygulanması konusunda bir takım kılavuzlar oluşturulmasını hedeflediğini belirtti.

Projenin, adli yardım hizmetlerinin uygulanması noktasında ilgili kişilere eğitim verilmesini de içerdiğini ifade eden Mahiques, bu konudaki toplum bilincinin artırılmasının hedeflerden biri olduğunun altını çizdi.

- Litvanya'dan darbe girişimine kınama

Litvanya’nın Ankara Büyükelçisi Audrius Brüzga da projeye AB tarafından gerçekleştirilen herhangi bir proje gibi bakmadığını, çünkü projenin 15 Temmuz darbe girişiminde çok büyük çabalar göstermiş bir ülkede yapıldığını söyledi.

Brüzga, “Türkiye’deki olağanüstü halden dolayı projeyi ertelemeyen Adalet Bakanlığına teşekkürlerimi ve tebriklerimi iletiyorum.” dedi.

Litvanya olarak 15 Temmuz darbe girişimini şiddetle kınadıklarını vurgulayan Brüzga, müttefikleri Türkiye ile uzmanlıklarını paylaşmaları gerektiğini kaydetti.

- "Mağdur haklarıyla ilgili çalışmalar da yapacağız"

Törende konuşan İspanya Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ve Birinci Müsteşarı Pablo Barbara Gomez, proje ile Türkiye’nin mevzuat kapasitesinin güçlendirilmesinin ve AB müktesebatına uyumlulaştırılmasının amaçlandığını belirtti.

Gomez, projenin adli yardıma erişimi artırmak ve etkili şekilde adalete erişimin sağlanması gibi hedefleri de bulunduğunu bildirdi.

İspanya’nın adalet sisteminin modernizasyonu açısından zengin bir deneyime sahip olduğuna dikkati çeken Gomez, İspanya’da son 10 yılda yasal ve kurumsal çerçevede önemli reformlar gerçekleştirildiğini, benzer zorluklarla karşı karşıya kalan ülkelerle tecrübelerini paylaşmanın kendileri için bir onur olduğunu ifade etti.

Adalet Bakanlığı ile mağdur haklarıyla ilgili başka çalışmalar da yapacakları bilgisini veren Gomez, Türkiye ile İspanya arasında geniş çaplı işbirliğini sürdürmek istediklerinin altını çizdi. Gomez, “Türkiye-İspanya ilişkileri son 15 yılda her alanda hızlı şekilde gelişti. Bunun önemli bir sebebi de İspanya’nın Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek vermesi.” şeklinde konuştu.

- "Türk demokrasisi bu testten daha güçlü çıkacak”

AB Türkiye Delegasyonu Maslahatgüzarı Bela Szombati de “Adalet bir haktır ve etkili bir sistem kurulursa kişiler dünya görüşü ne olursa olsun kanun önünde adil bir muamele görebilir.” ifadelerini kullandı.

Szombati, adli yardımın diğer haklardan yararlanılması açısından bir temel teşkil ettiğine işaret etti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde garanti altına alınan adli yardım hakkının aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarında da sık sık yer aldığını belirten Szombati, adli yardımın her bir şüphelinin düzgün biçimde temsil edilebilmesi açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Szombati, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili de “İlk ihtiyaç duyduğumuz şey demokrasidir ve AB de Türkiye’deki darbeyi o gece kınamıştır. Biz Türk demokrasisinin bu testten daha güçlü çıkacağını düşünüyoruz.” dedi.

Türkiye'deki adli yardım sisteminin güçlendirilmesini ve etkinliğinin artırılmasını hedefleyen proje, Türkiye, İspanya, Litvanya ve Fransa tarafından ortaklaşa yürütülüyor. Proje, 21 ay sürecek.

Yorumlar