Türkiye'de 125 bin Azerbaycanlı öğrenim gördü

- Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Özoral: - "1992'den bu yana Azerbaycan'dan gidip Türkiye'de öğrenim görenlerin sayısı 125 bine ulaştı. 125 bin kişi Türkiye'de bir şekilde ömrünün bir kısmını geçirmiş ve orada edindiği tecrübe ile Azerbaycan'a geri dönmüş. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde en değerli varlığımız insan varlığımız" - "Bundan sonra Türkiye'den gelen iş adamlarına düşen ticareti değil, ticaret yaptığı ürünü burada üretmeyi düşünmektir"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'de 125 bin Azerbaycanlı öğrenim gördü

BAKÜ (AA) - Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanmasından bugüne kadar 125 bin Azerbaycanlının Türkiye'de öğrenim gördüğünü bildirdi.

Özoral, Azerbaycan-Türkiye İşadamları Birliğinin (ATİB) düzenlediği çalışma yemeğinde Türk ve Azerbaycanlı iş adamlarıyla bir araya geldi.

Azerbaycan'ın bağımsızlığını elde ettikten sonra Ankara ve Bakü'nün diplomatik ilişkilerinden, bağımsızlık sonrası tarihsel süreçten bahseden Özoral, Haydar Aliyev'in iktidara gelmesiyle Azerbaycan'ın kalkınma evresinin başladığını belirtti.

Türkiye olarak Azerbaycan'ın kalkınması için bugüne kadar her türlü desteği vermeye çalıştıklarını söyleyen Özoral, "kederde de sevinçte de bir olma" ve "iki devlet, bir millet" ilkelerinin ilişkilerin temel unsurunu oluşturduğu, devlet yöneticilerine, diplomatlara ve iş adamlarına yol gösterdiğini vurguladı.

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin geldiği noktayı "gurur verici" olarak nitelendirel Özoral, "Fakat geldiğimiz noktanın yeterli olduğunu söyleyemeyiz. İyinin daha iyisi, mükemmeli vardır. Hedefimiz uzun yolculukta mükemmele ulaşmak." dedi.

- "İş adamlarına büyük görev düşüyor"

Her iki ülkenin de büyük tarihi geçmişe, potansiyele, doğal güzellik ve kaynaklara, güçlü ve akıllı liderlere, çok büyük atılım yapma gücüne sahip olduğunu vurgulayan Özoral, "Dünyada oluşan yeni dengeleri her zaman göz önünde tutarak Türkiye ve Azerbaycan'ın siyasi geleceğini uzun vadeli düşünüp şekillendirmemiz lazım. Bunun için iş adamlarına da büyük görev düşüyor. Devletlere düşen iş adamları ve şirketleri doğru yöne yöneltip onlara her zaman destek olmak. Bakü Büyükelçiliği olarak biz de bu anlayışla hareket ediyoruz. İş adamlarımıza destek olmaya, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Buna bundan sonra aynı kararlılıkla devam edeceğiz." diye kaydetti.

Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ekonomik işbirliğinin genel olarak ticari faaliyetlerden oluştuğunu hatırlatan Özoral, iş adamlarına "Artık bu yapıyı kırmamız gerekiyor. Bundan sonra Türkiye'den gelen iş adamlarına düşen ticareti değil, ticaret yaptığı ürünü burada üretmeyi düşünmektir." tavsiyesinde bulundu.

- "Türkiye'de 125 bin Azerbaycanlı öğrenim gördü"

İki ülke arasında eğitim alanında da çok iyi işbirliklerinin olduğunu hatırlatan Özoral, şöyle konuştu:

"1992'den bu yana Azerbaycan'dan gidip Türkiye'de öğrenim görenlerin sayısı 125 bine ulaştı. 125 bin kişi Türkiye'de bir şekilde ömrünün bir kısmını geçirmiş ve orada edindiği tecrübe ile Azerbaycan'a geri dönmüş. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinde en değerli varlığımız insan varlığımız. Elde ettiğimiz 125 bin sayısı bugüne kadar ilişkilerimizde elde ettiğimiz ithalat, ihracat, yatırım rakamlarının daha ötesinde bizlerin birbirimizle kucaklamamızı sağlayacak, insani zenginliğimize katkıda bulunacak en önemli temel göstergedir."

Yorumlar