Türkiye-Uganda İş Forumu

- Uganda Cumhurbaşkanı Museven: - "Türkiye, şimdi birinci dünya ülkesi. Eğitimde, altyapıda, bilim ve teknoloji alanlarında birinci dünya ülkesi"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Uganda İş Forumu

KAMPALA (AA) - Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museven, Türkiye'nin birinci dünya ülkesi olduğunu belirterek, "Eğitimde, altyapıda, bilim ve teknoloji alanlarında birinci dünya ülkesi." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Serena Otel'de düzenlenen Türkiye-Uganda İş Forumu'na katılan Museven, Erdoğan ve beraberindeki heyeti ülkesinde ağırlamaktan büyük onur duyduğunu ifade etti.

Üretim, iyi hizmet ve tüketim dengelerinin birbirine bağlı olduğunu dile getiren Museven, bu etkenlerin yeterli ölçüde bir araya geldiğinde zenginlik ürettiğini kaydetti.

Kimsenin satın alamadığı üretimde bir işin başarıya ulaşamayacağını, bunun başarısızlık getireceğini vurgulayan Museven, üretim ve satın almanın altyapı ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Çin örneğini vererek bu ülkenin söz konusu dengeleri iyi koruması nedeniyle son 40 yılda hızlı büyüdüğünü belirten Museven, Çinlilerin büyük bir pazara sahip olduğuna dikkati çekti.

"Türkiye, Uganda ve Doğu Afrika'nın da Çin'in bu gelişiminden örnek alarak yatırım yapacakların sayısını artırması gerekiyor" diyen Museven, sayıların ekonomiyi harakete geçirdiğini ancak bir pazara sahip olunmaması halinde yeterli ölçüde büyüme gösterilemeyeceğini kaydetti.

Ekonomide, yatırım, altyapı, ticaret ve turizm etkenlerinin önemine değinen Museven, "Ancak barış olmadan bu saydıklarımın hiçbirinin önemi olmaz ve hiçbiri gerçekleşemez. Uganda çok sayıda hammadde, tarım, madenler, orman ve su kaynaklarına sahip fakat bu kaynakların hepsinin ticari teklifler ile ele alınması gerekiyor. Bunun yatırım gücü, fizibilite çalışması ve projeler ile desteklenmesi gerekiyor." diye konuştu.

- "Türkiye, birinci dünya ülkesi"

Uganda'da endüstriyel alanda çalışmak isteyen Türk şirketlerine teşekkür eden Museven, "Birlikte yürürsek su ve elektrik getirebiliriz, yollar yapabiliriz. Birileri bizim ülkemize gelip fabrika yapmak istiyorsa gelip yapabilir. İş ortamı yaratmak için buradayız, şiir yazmak için değil. Bu edebi bir yarışma değil, bir ticari tekliftir. Türk tarafına garanti veriyorum. Yeni hükümette izleyeceğimiz politika ile yatırım ortamının ve işlerin daha kolay işleyebileceği bir ortam oluşturacağız." şeklinde konuştu.

Türkler için "çok aktif insanlar" değerlendirmesi yapan ve Türkiye'de bulunduğunu dile getiren Museven, Türkiye'nin çok kısa sürede büyük değişim geçirdiğini anlattı.

Türkiye'nin 1960'larda kalkınmanın çok gerisinde olduğunu savunan Museven, "Türkiye, şimdi birinci dünya ülkesi. Eğitimde, altyapıda, bilim ve teknoloji ile altyapı alanlarında birinci dünya ülkesi." ifadelerini kullandı.


Yorumlar