"Türkiye, TUA ile uzay yarışına dahil olacak"

- İÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan: - "Türkiye, Uzay Ajansı gibi bir kurumla, uzay araştırmalarında bu alanda söz sahibi ülkeler arasına girebilecek"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye, TUA ile uzay yarışına dahil olacak"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Uzay Bilimleri ve Astronomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Türker Özkan, kurulması gündemde olan Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ile Türkiye'nin de bu alanda söz sahibi ülkeler arasına girebileceğini kaydetti.

Özkan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin TÜBİTAK Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nün çalışmaları ve uydu projeleriyle Türkiye'nin bu alanda yol kat ettiğini bildirdi.

TUA'nın önemine işaret eden Özkan, "TUA gibi bir kurumla uzay araştırmalarında Türkiye de bu alanda söz sahibi ülkeler arasına girebilecek. Türkiye, bu yeni açılacak ajans sayesinde uzay yarışına dahil olacak. En önemli şey teknolojinin geliştirilmesi ve bunun devamında da yeni endüstri ve teknoloji alanları meydana getirmektir. Bu şekilde Türkiye'nin kendi markalarını oluşturması da mümkün olacak." değerlendirmelerinde bulundu.

Özkan, TUA'nın teknolojinin gelişmesine yönelik bir hamle olarak düşünülmesi gerektiğini belirterek, iyi bir organizasyon için NASA'nın örnek alınabileceğini kaydetti.

TUA'nın diğer devlet kurumlarından farklı olması gerektiğini aktaran Özkan, "TUA daha özerk bir yapıda olmalı. Ancak bu şekilde disiplinler arasında sağlıklı bilgi alışverişi gerçekleşebilir ve dünya çapında projeler üretebilmesi mümkün olabilir. TUA'nın kuruluşu bu alandaki istihdamı da olumlu etkileyecektir. Bu sayede bu alanda yükseköğrenim görmüş gençler gerek ajansta gerekse ajansla bağlantılı projelerde görev alabilecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar