"Türkiye tarihinde yeni bir milat yazıldı"

- Prof. Dr. Beril Dedeoğlu: - "Herhalde Türkiye tarihinde bundan daha güzel anılabilecek çok az olay vardır. Tahmin ediyorum ki bir de milat sayılır. Bundan sonrasının da işaretlerini taşıdığını düşünüyorum. Övündük ülkemizle ve halkımızla. Böyle bir tepkiyi ortaya koyabilmiş olması, huzurla barış içinde bunu tamamlamış olması gerçekten çok hayranlık uyandırıcı bir durumdu" - Prof. Dr. Mazhar Bağlı: - "Dünkü fotoğraf karesi bize bu iki terör örgütünün (FETÖ ve PKK) topluma yönelik yürütmüş oldukları operasyonlarda veya bir toplum mühendisliğinde hiçbir şey başaramadıklarını gösteriyor" - Prof. Dr. İlter Turan: - "İnşallah bu dostluk havası geleceğe doğru iş birliğini, farklılaşmalarının tabi ve karşılıklı saygı içerisinde ifade edilmesini kolaylaştırır, son dönemlerde yaşadığımız kutuplaşmış siyaseti de sona erdirir"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye tarihinde yeni bir milat yazıldı"

İSTANBUL (AA) - Eski AB Bakanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, milyonların katıldığı "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nin Türkiye tarihinde güzel anılabilecek çok az olaydan biri olduğunu belirterek, "Tahmin ediyorum ki bir de milat sayılır. Bundan sonrasının da işaretlerini taşıdığını düşünüyorum. Övündük ülkemizle ve halkımızla. Böyle bir tepkiyi ortaya koyabilmiş olması, huzurla barış içinde bunu tamamlamış olması gerçekten çok hayranlık uyandırıcı bir durumdu." dedi.

Akademisyenler, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi desteğiyle dün Yenikapı Miting Alanı'nda düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"ni değerlendirdi.

Dedeoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mitingi Türkiye'de ilk olması açısından çok önemli gördüğünü söyledi.

Tüm siyasi partilerin Cumhurbaşkanlığının liderliğinde bir araya gelmiş olmasını son derece önemli bulduğunu vurgulayan Dedeoğlu, şöyle devam etti:

"Hem demokrasi hem de bu uğurda canının kaybeden, şehit düşen insanları anmak için yapıldı. Bu her ikisine de olan desteğin milyonlara ulaştığını gösteren bir mitingdi. Herhalde Türkiye tarihinde bundan daha güzel anılabilecek çok az olay vardır. Tahmin ediyorum ki bir de milat sayılır. Bundan sonrasının da işaretlerini taşıdığını düşünüyorum. Böyle bir ülkede yaşamanın, vatandaşı olmanın gururunu yaşadık. Övündük ülkemizle ve halkımızla. Böyle bir tepkiyi ortaya koyabilmiş olması, huzurla barış içinde bunu tamamlamış olması gerçekten çok hayranlık uyandırıcı bir durumdu."

Dedeoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da mitinge katılarak konuşma yapmasına ilişkin, normalde demokrasi mitinglerinde askerin bulunmasının çok doğal karşılanmadığını ifade ederek, "Çok olağanüstü bir dönemi geride bıraktık. Bu Türk Silahlı Kuvvetleri meselesi değil. Darbeyi Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapmadığının teyidini halka göstermek açısından önemliydi. Çok da hoş bir konuşma yaptı. Bence iyi oldu." diye konuştu.

- "FETÖ ve PKK başarısız odu"

Konya Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı da dünkü mitingin, uzun süreden beri Türkiye'de bir kutuplaşma ve ayrışmanın bulunduğu, milletin birbirine karşı bir husumet içerisine sokulduğu yönündeki propagandanın doğru olmadığını gösterdiğini söyledi.

Bağlı, "Gerçekten insanlar siyasi tercihlerini açık bir şekilde deklare edebilirler, kimliklerini izhar edebilirler ama bir millet olmanın gereği olan durumlarda çok açık ve net bir şekilde birlikte hareket edebildiklerini gösterdiler. Bu çok önemli. Türkiye'nin sosyolojini aslında uzun bir süreden beri tahrip etmeye çalışan hem PKK'nın hem FETÖ'nün başarısız olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Her iki terör örgütünün uzun süreden beri güvenlik güçlerine yönelik operasyonlardan ziyade toplumsal sağduyuya ve birliktelik ruhuna operasyon gerçekleştirdiklerini aktaran Bağlı, her iki örgütün belki de 40 yıla yakındır toplumun sahip olduğu sağduyu, Anadolu feraseti ve birliktelik ruhunu ortadan kaldırmak için çok özel operasyonlar yürüttüklerini anlattı.

Dün gerçekleştirilen mitingin terör örgütlerinin başarısızlığını ortaya koyduğunu vurgulayan Prof. Dr. Bağlı, şöyle konuştu:

"Dünkü fotoğraf karesi bize bu iki terör örgütünün topluma yönelik yürütmüş oldukları operasyonlarda veya bir toplum mühendisliğinde hiçbir şey başaramadıklarını gösteriyor. Gerçekten bütün kesimlerin söz konusu memleket, demokrasi ve kendi iradeleri olunca nasıl büyük bir birliktelikle bir araya geldiklerini gösteriyor. Bu kareyi gören FETÖ ve PKK kudurmuştur şimdi. Çünkü 40 yıldır ikisi aslında bu toplumun, farklılıkların bir araya gelmesini engelleyecek veya fay hatlarını hareketlendirecek özel eylemler yapıyorlardı. Bu kare bunların bir arpa boyu yol alamadıklarını gösteren bir kareydi."

- "Parti kimliklerini bıraktılar"

İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlter Turan da birlik ve beraberlik mesajlarının verildiği mitinge CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Bakanı Devlet Bahçeli'nin de katılmasını memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Turan, "HDP'nin de orada olması daha belki bunu perçinleyecek bir görünüm olurdu. Böyle mitinglerin cumhuriyetin nitelikleriyle daha uyumlu olması beklenir. İşin önemli tarafı parti kimlikleri olan kimseler de parti sloganlarını bir yana bırakarak, vatandaşların yönetimi sahiplenmeleri şeklinde bir faaliyete katılmış oldular." diye konuştu.

Gönüllü katılımla partilerin harekete geçirdiği kitlesel katılımın bu mitingde birleştiğini ifade eden Turan, "İnşallah bu dostluk havası geleceğe doğru iş birliğini, farklılaşmalarının tabi ve karşılıklı saygı içerisinde ifade edilmesini kolaylaştırır, son dönemlerde yaşadığımız kutuplaşmış siyaseti de sona erdirir." değerlendirmesini yaptı.

Yorumlar