"Türkiye müdahale etmezse Suriyeliler kapılara akın eder"

- Suriye Nur Derneği Başkanı Davut: - "Türkiye sınır kapılarını açtığı takdirde, binlerce mülteci Avrupa'ya gitmek için sınır kapılarına dayanır. Mülteciler Avrupa'ya gitmek için gerekirse günlerce, aylarca bekler. Yeter ki Türkiye müdahale etmesin. Çünkü bu insanların en büyük hayali Avrupa'ya gitmek'' - Suriyeli Hüseyin Bekir: - "Burada bazı sıkıntılar var, iş bulamıyoruz. Avrupa'da iş bulabiliriz, ayrıca Avrupa'da mültecilere birçok haklar tanınıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye müdahale etmezse Suriyeliler kapılara akın eder"

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sığınmacıların Avrupa'ya geçişine ilişkin ifadeleri, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen ve Avrupa hayali kuran sığınmacılar tarafından heyecanla karşılandı.

Suriye Nur Derneği Başkanı Mehdi Davut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye kapıları açarsa yüzbinlerce Suriyeli'nin sınırlara akın edeceğini belirterek, geçen yıl Avrupa’ya gitmek isteyen binlerce Suriyeli kadın, çocuk ve yaşlının organize olarak sınır kapısına dayandığını söyledi.

Sığınmacıların Avrupa'ya gitmek için İstanbul, Bursa otogarlarında günlerce beklediklerini hatırlatan Davut, "Yüzlerce mülteci ise Edirne sınırına yürüdü. Türkiye, bu insanlarla günlerce görüştü hatta birçoğunun talebini yerine getirdi. Sınır kapılarına dayanan bu mültecileri, Türkiye hiçbir çıkar gözetmeden engelledi. Sadece bu örneği hatırladığımızda bile neler olacağı tahmininde bulunabiliriz.'' diye konuştu.

Davut, Türkiye sınır kapılarını açtığı takdirde binlerce mültecinin Avrupa’ya gitmek için sınır kapılarına dayanacağını vurgulayarak, "Mülteciler Avrupa’ya gitmek için gerekirse günlerce, aylarca bekler, yeter ki Türkiye müdahale etmesin. Çünkü bu insanların en büyük hayali Avrupa’ya gitmek." ifadelerini kullandı.

Suriyeli ya da diğer ülkelerden gelen insanların mülteci hakları açısından daha iyi şartlar sunan Almanya'ya gitmek istediğine işaret eden Davut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de yaşayan Suriyeli ya da diğer ülkelerden milyonlarca mültecinin en büyük hayali, Avrupa’ya gitmek. Çünkü orada onları bekleyen çok daha iyi bir hayatın var olduğuna inanıyorlar. Daha iyi eğitim, daha iyi sağlık hizmetleri, barınma imkanları ve en önemlisi, yapılan maddi yardımlar, Avrupa'yı inanılmaz cazip hale getiriyor."

Davut, Suriyelilerin özellikle Avrupa’da yaşayan akrabalarından çok etkilendiğini anlatarak, sığınmacıların bir an önce Avrupa'ya gitmek için birçok tehlikeli yolu deneyerek, bu yolculuğa çıktıklarını dile getirdi.

- "Avrupa'ya gitmek istiyoruz"

Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Türkmen Hüseyin Bekir de sınır kapıları açılırsa bütün Suriyelilerin Avrupa’ya gideceğini aktararak, "Burada bazı sıkıntılar var, iş bulamıyoruz. Avrupa’da iş bulabiliriz ayrıca, Avrupa'da mültecilere birçok haklar tanınıyor." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul'da yaşayan Suriyeli Muhammed Derviş ise "Türkiye çok güzel ama geçinme sorunu var. O yüzden Avrupa’ya gitmek istiyoruz. Orada iş bulma şansımız daha yüksek" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Kasım Cuma günü Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen "2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi"ndeki konuşmasında, "Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız' demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kurusıkı tehditlerden ne ben anlarım ne de bu millet anlar, bunu da bilesiniz." ifadelerini kullanmıştı.

Yorumlar