Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı

- Toplantının sonuç bildirgesi açıklandı - Bildirgeden: - "Bakanlar, kurtarılmış bölgelerdeki yerel halka karşı insan hakları ihlalleri ve işkence yapan ayrılıkçı milis güçlerin muhtemel Musul operasyonuna yönelik planlara dahil edilmesine ilişkin kaygılarını dile getirdiler"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı

RİYAD / ANKARA (AA) - Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı sonuç bildirisinde, Irak'taki kurtarılmış bölgelerdeki yerel halka karşı insan hakları ihlalleri ve işkence yapan ayrılıkçı milis güçlerin muhtemel Musul operasyonuna yönelik planlara dahil edilmesinin operasyonun başarısını tehlikeye atabileceği belirtildi.

Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde düzenlenen toplantının ardından yapılan açıklamada, Irak'ta intikam saldırıları, toplu cinayetler, insan hakları ihlalleri ve işkence yapan ayrılıkçı milis güçlerin muhtemel Musul operasyonuna katılımının etnik çatışmaları tetikleyebileceği ve harekatın sürdürülebilir başarısını tehlikeye atabileceğine dikkat çekilerek, bu milis güçlerin kurtarma planlarına dahil edilmesinden endişe duyulduğu bildirildi.

Bildiride, "Bakanlar, kurtarılmış bölgelerdeki yerel halka karşı insan hakları ihlalleri ve işkence yapan ayrılıkçı milis güçlerin muhtemel Musul operasyonuna yönelik planlara dahil edilmesine ilişkin kaygılarını dile getirdiler." denildi.

Suriye’nin birliğine, istikrarına ve toprak bütünlüğüne yönelik taahhütlerin yinelendiği bildiride, ülkede siyasi çözüme destek verildiği ifade edildi.

Siyasi çözümün, Suriyelilerin kendilerini Cenevre Bildirisine ve Birleşmiş Milletler’in (BM) ilgili kararlarına göre tam olarak ifade edebilmelerini sağlayacağının vurgulandığı bildiride, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın siyasi çözüm çabalarına verilen desteğin altı çizildi.

Suriyelilerle dayanışma içinde olunduğu belirtilen bildiride, şehirlerdeki kuşatmanın kaldırılması, yerleşim yerlerinin bombalanmaması, kuşatma altındaki sivillere insani yardım ulaştırılması, tutukluların serbest bırakılması ve keyfi infazların durdurulması istendi.

- Halep'teki saldırılar uluslararası hukukun ihlali

Suriye rejimi ve destekçilerinin hastaneleri, ibadethaneleri, okul ve su kaynaklarını hedef alan hava saldırılarıyla Halep'te sivillere ve kentin altyapısına yönelik askeri operasyonlarının uluslararası hukuku ihlal ettiği belirtildi. Bakanlar, uluslararası topluma Halep ve diğer kentlerdeki saldırı eylemlerini kınama çağrısı yaptı.

BM'nin hava saldırıları ve Halep'teki sivillerin bombalanmasını durdurmakta yetersiz kalmasından derin üzüntü duyulduğu belirtilen bildiride, BMGK'nın ve uluslararası toplumun Suriye krizinin çözümü ve Suriyelilerin acılarının sona erdirilmesi için bir an önce harekete geçmesi istendi.

Bildiride ayrıca Türkiye'nin 3 milyona yakın Suriyeliye ev sahipliği yapması övüldü.

Bölge ülkelerinin iç işlerine İran'ın karışmaması çağrısını yineleyen bakanlar, bölge ülkeler arasındaki ilişki ve işbirliğinin artırılmasına vurgu yaptı.

- Yemen'in egemenliğine tam destek

Ortak bildiride Yemen’in bağımsızlığı, egemenliği ve birliğine tam destek ifade edildi. Yemen’in iç işlerine herhangi bir müdahalenin kabul edilemeyeceği belirtilen bildiride, ülkede siyasi bir çözüme ulaşılmasının öneminin altı çizildi.

Filistin Devleti'nin kurulması için adil, sürdürülebilir ve kapsamlı bir barış anlaşması ihtiyaç olduğuna vurgu yapılan bildiride, İsrail'in işgal ettiği yerleşim yerlerinin uluslararası hukukla bağdaşmadığı ve bölge barışına engel olduğu kaydedildi.

Bakanlar, Kıbrıs adasında BM müzakereleri neticesinde ulaşılacak adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşılmasını desteklediklerini açıkladı.






Yorumlar