Türkiye-KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: (1) "Musul halkına, burada Şii milisler, DAEŞ arasında tercih yapmayı sormamamız lazım. Onları, bu ikisi arasında tercih yapmaya zorlamamamız gerekir. Böyle bir durumda oradaki halk DAEŞ'i tercih edebilir. Biz bunu da arzu etmiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-KİK Dışişleri Bakanları Toplantısı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Musul operasyonu hakkında, "Musul halkına, burada Şii milisler, DAEŞ arasında tercih yapmayı sormamamız lazım. Onları, bu ikisi arasında tercih yapmaya zorlamamamız gerekir. Böyle bir durumda oradaki halk DAEŞ'i tercih edebilir. Biz bunu da arzu etmiyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyli Stratejik Diyalog Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Toplantının ardından Bakan Çavuşoğlu, "KİK Dönem Başkanı" sıfatıyla, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"Haşdi Şabi'nin Musul operasyonuna girmesi halinde bunun nasıl sonuçlarının olabileceği" yönündeki soruya Mevlüt Çavuşoğlu, bu konunun ikili görüşmelerde gündeme geldiğini belirtti.

Musul operasyonunu özellikle Musulluların, yerel güçlerin yönetmesini, DEAŞ'a karşı operasyon gerçekleştirmesini istediklerini dile getiren Çavuşoğlu, elbette Irak ordusunun ve diğer unsurların da destek verebileceğini kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Fakat Musul halkına, burada Şii milisler, DAEŞ arasında tercih yapmayı sormamamız lazım. Onları, bu ikisi arasında tercih yapmaya zorlamamamız gerekir. Böyle bir durumda oradaki halk DAEŞ'i tercih edebilir. Biz bunu da arzu etmiyoruz. Cerablus bölgesindeki operasyonları biz kimle yapıyoruz? Cerablus ve bölgesinden olan yerel güçlerle olabiliyoruz. Sonrası da öyle. Bunu yaptınız. DAEŞ'i attınız, sonrasında ne olacak? Orada eğer şimdi siz sadece Haşdi Şabi ve Şii milislerle yaparsanız, onlar da orayı kontrol ederlerse sonrası tam bir felaket olur. İnsanlar acı çekmeye devam eder. Aynı şekilde Rakka'da DAEŞ ile YPG teröristleri arasında niye tercih yapmak zorunda kalsın bu Rakka'daki kardeşlerimiz. Burası aşağı yukarı yüzde 100 Arap. Neden kendilerini göçe zorlayan, etnik temizlik yapan YPG'yi tercih etmek zorunda kalsın DAEŞ'e karşı? Orada da yerel güçleri destekleyebiliriz ve DAEŞ'i yenebilirler, kendi kentlerini koruyabilirler. Bizim başından beri söylemek istediğimiz bu. Sanırım bu konuda bir görüş ayrılığımız yok, sadece operasyonu değil, ondan sonrasını düşünmemiz lazım. Irak'taki ana sorunlardan bir tanesi de bu. ABD ayrılırken, terk ederken sonrasını planlamadı. Maalesef Irak'ta herşey var, dışlanma var, mezhepçilik var, bir terör var. Her türlü sorun var. İnşallah Irak'a hep birlikte destek olacağız, kardeş ülke, komşu ülke ve sorunlarından kurtulması için hep birlikte yardımcı olmamız lazım."

(Sürecek)

Yorumlar