Türkiye-Kenya İş Forumu

- Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta: - "Umarım bu forum sizleri, burada hem insanlarımıza iş imkanları yaratacak hem de kar sağlamanıza neden olacak yatırımlar yapmaya yönlendirir. Ülkelerimiz arasındaki artan ticareti desteklemeye olan bağlılığımızı bir kere daha yinelemek istiyorum" - "Yıllık 148 milyon dolar olan ticaret hacmimizi, kısa vadede artırmamız için hiçbir neden yok"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Kenya İş Forumu

NAİROBİ (AA) - Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, "Umarım bu forum (Türkiye-Kenya İş Forumu) sizleri, burada hem insanlarımıza iş imkanları yaratacak hem de kar sağlamanıza neden olacak yatırımlar yapmaya yönlendirir. Ülkelerimiz arasındaki artan ticareti desteklemeye olan bağlılığımızı bir kere daha yinelemek istiyorum." dedi.

Kenyatta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte katıldığı DEİK tarafından Kempinski Otel'de düzenlenen Türkiye-Kenya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, forumun iki ülke arasındaki ortak değerler, ilkeler ve çıkarlar doğrultusunda ilerleyen ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına yönelik inancını dile getirdi.

Forumun tüketiciler, üreticiler, yatırımcılar, işçiler ve tüm ortaklar için kazan-kazan durumu yaratacağını ifade eden Kenyatta, "Günün sonunda girişimciler sadece kazan-kazan durumu olması halinde var olacaktır." diye konuştu.

Kenya'yı bir iş ülkesi yapmak ve girişimcileri cesaretlendirmek için çok sıkı çalıştıklarını dile getiren Kenyatta, ulus olarak ekonomik büyümeden, yaşam kalitesinin yükselmesine, herkes için demokrasiye kadar başarmak istedikleri her şeyin özel sektör için öncelikli konular olduğunu anlattı. Kenyatta, bu başarıya ulaşılması halinde halkın da kaliteye ulaşmasının mümkün olacağını vurguladı.

Kenyatta, iş dünyasının ülkesinde neden yatırım yapması gerektiği konusunda ise Kenya'nın coğrafik olarak önemli bir noktada bulunduğunu kaydetti.

- Kenya'da yatırım yapmak akıllıca ve stratejik

Kenya'nın, Afrika'da birçok ülkeyle işbirliği içerisinde olduğunu dile getiren Kenyatta, "Kenya'da, Afrika'yla iş yapmak özetle stratejiktir. Dünyanın yüzde 8'lik nüfusuna sahip olan Afrika, 600 milyon nüfusuyla dünyanın muhtemelen en büyük pazarını oluşturmaktadır." dedi.

Dünyanın değişik ülkeleriyle yaptıkları anlaşmaların pazarlara erişimi kolaylaştıracağını ifade eden Kenyatta, ülkesinde orta sınıfın yükselmeye başladığını söyledi.

Kenyatta, "Tüm bu gelişmeler doğrultusunda burada yatırım yapmak akıllıca ve stratejik. İletişim, finans sektörlerinin yanı sıra en önemlisi de insan kaynakları kapasitemiz artıyor." ifadelerini kullandı.

Yatırım maliyetlerinin önemli ölçüde azalmasının da Kenya'ya yatırım yapılması için başka bir neden olduğunu belirten Kenyatta, en önemli ve uzun dönemli yatırım önceliklerinin ise alt yapı olduğunu kaydetti.

Kenyatta, "Tüm Doğu Afrika bölgesinin karayolu, havayolu ve demiryolu ile bağlanmasını taahhüt ediyoruz. Aynı zamanda dikkat çekici şekilde enerji sektöründe ilerleme sağlıyoruz." diye konuştu.

Kenya'da kolay ve hızlı yatırım yapılması ve şeffaflığın sağlanması için ciddi yasal düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Kenyatta, bu konuda önemli reformları hayata geçirdiklerini söyledi.

Kenyatta, hükümet olarak son 10 yılda bürokratik süreçlerin ağırlığını azaltmak için önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti.

- Kenya geçen yıl ticaretini en fazla geliştiren 3'üncü ülke oldu

Birkaç hafta önce, iş dünyası mensuplarıyla yaptıkları olağan yuvarlak masa toplantısında, iş adamlarının endişe duydukları hususları dinleme şansı bulduğunu belirten Kenyatta, iş dünyasıyla kurulan bu tarz işbirliklerinin karar alma süreçlerine de olumlu şekilde yansıdığını söyledi.

Devlet adamlarının işinin ticaret yapmak olmadığını ifade eden Kenyatta, "Bizim işimiz, sizin iş yapabilmeniz için uygun ortamı tesis etmek. Ticareti sizler yapacaksınız. Bizimse sizleri desteklememiz gerekiyor." dedi.

Kenya'nın reform ajandasına sıkı sıkıya bağlı olduğunu dile getiren Kenyatta, ülkesinin geçen sene dünyada ticaretini en fazla geliştiren üçüncü ülke olduğunu aktardı.

Kenyatta, konuşmasında şunları söyledi:

"Umarım bu forum sizleri, burada hem insanlarımıza iş imkanları yaratacak hem de kar sağlamanıza neden olacak yatırımlar yapmaya yönlendirir. Ülkelerimiz arasındaki artan ticareti desteklemeye olan bağlılığımızı bir kere daha yinelemek istiyorum. Yıllık 148 milyon dolar olan ticaret hacmimizi, kısa vadede artırmamız için hiçbir neden yok.

Otomotiv, inşaat, çevre, mobilya, enerji ve diğer birçok sektörde önemli rakamları bulan Türk yatırımlarıyla Kenya'nın iç dinamiklerini, buranın neden çekici bir yer olduğunu biliyorsunuz."


Yorumlar