Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon İmza Töreni

- Başbakan Yardımcısı Şimşek: - "Katar ile bir araya geldiğimiz zaman sadece fırsatlardan bahsediyoruz" - "Bu KEK toplantısıyla da zaten mükemmel olan siyasi ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirecek güçlü zemine kavuştuk" - "Katar, Türkiye'ye hakikaten sadece sözle değil eylemle de pozitif ayrımcılık yapıyor. Türk firmaların orada iş yapmasına güçlü destek veriyor" - "Biz isteriz ki serbest ticaret anlaşması ile bölgelerimiz ve ülkelerimiz arasında çok daha derin ve güçlü ilişkiler olsun"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Katar Karma Ekonomik Komisyon İmza Töreni

İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Katar ile Türkiye'nin bir araya geldiğinde sadece fırsatlardan bahsettiğini belirterek, iki ülke arasındaki 6. Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısıyla da zaten mükemmel olan siyasi ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirecek güçlü zemine kavuştuklarını söyledi.

Türkiye ile Katar arasındaki 6. KEK toplantısının mutabakat zaptı, Başbakan Yardımcısı Şimşek ile Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim Al Thani tarafından imzalandı.

Toplantının imza töreninde konuşan Şimşek, Türkiye-Katar KEK imza töreni ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) düzenlediği 16. MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu (IBF) etkinliği için Türkiye'ye gelen konuk bakana ve heyetine teşekkür etti.

Türkiye ile Katar arasında çok güçlü siyasi ve ekonomik ilişkiler olduğunu, bunun ticarete de yansımaya ve somut sonuçlar doğurmaya başladığını belirten Şimşek, KEK toplantısı kapsamında da verimli çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Şimşek, aslında iki ülke arasındaki 6. dönem KEK toplantısının mutabakat zaptını 24-25 Ekim'de Katar'da imzalamayı planladıklarını, aynı zamanda Türkiye-Katar Ekonomik Forumu'nu da düzenlemek istediklerini fakat 23 Ekim'de Katar'ın eski emiri Halife bin Hamad Al Sani'nin vefatı nedeniyle bu toplantıyı yapamadıklarını anımsattı.

Mehmet Şimşek, "Ben tekrar hükümetimiz ve milletimiz adına başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin. Bu vefat bizi derinden üzmüştür. Millet olarak Katar'ın acısını paylaşıyoruz." dedi.

Söz konusu KEK toplantısı ile zaten mükemmel olan siyasi ve ekonomik ilişkileri daha da geliştirecek güçlü zemine kavuştuklarını anlatan Şimşek, teknik düzeyde iki ülke temsilcilerinin 23 Ekim'de Doha'da çok verimli toplantılar yaptıklarını, bugün de kendilerinin bunu tamamladıklarını dile getirdi.

Bu toplantı çerçevesinde özellikle ikili ekonomik ilişkilere yansıyacak birçok karar verdiklerini aktaran Şimşek, "İmzaladığımız Türkiye-Katar 6. Dönem KEK Toplantısı Mutabakat Zaptı, iki ülkenin ortaklaşa belirlediği hedeflerin hayata geçirilmesine, akabinde ekonomik ve ticari ilişkilerimizde önemli yer tutan bazı konularda ilerleme kaydedilmesine zemin hazırlayacaktır. Aslında birçok kararı zaten gerçekleştirmiş durumdayız. Bugün karar verilen birçok husus, örneğin fuarlar ve serbest bölgeler arasındaki iş birliğine dair mutabakat zaptının imzalanması, ilk defa 5. dönem KEK toplantısı kapsamında gündeme gelen bir konu. 6. dönem KEK toplantısı itibarıyla bu mutabakat zaptlarını nihai hale getirmiş oluyoruz ve Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite ikinci toplantısında bu imzalanacaktır. Bunun gibi benzer birçok konu var." diye konuştu.


- "Katar ile serbest ticaret anlaşmasını da konuştuk"


Türkiye ve Katar arasında somut projelere ve sonuç odaklı bir çaba içerisinde olduklarını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Biz aslında bir iş forumu da planladık. Onu da yapacağız. Yakın dönemde aslında daha önce kararlaştırılan Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi arasında ikinci iş ve yatırım forumunu düzenledik. Bugünkü müzakerelerimizde Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında serbest ticaret anlaşmasını da konuşma imkanımız oldu. Katar'ın güzel bir önerisi var. Katar ile Türkiye arasında belli firmalar düzeyinde bu süreç başlatılıp, imalat sanayisi hem Türkiye hem Katar'a çekilebilir mi, onlara bakılacak. Biz isteriz ki serbest ticaret anlaşması ile bölgelerimiz ve ülkelerimiz arasında çok daha derin ve güçlü ilişkiler olsun. Zaten var. Özellikle KOBİ alanında çok güçlü bir iş birliği var. Çünkü Katar 2030 ulusal vizyonu çerçevesinde ekonomisini çeşitlendiren bir çaba içerisinde. KOBİ alnında iş birliğine büyük önem veriyorlar. Bizim için de öyle... Bu alanda çok güç bir iş birliği zemini var. Bu minvalde 6. dönem toplantısı sonucunda KOSGEB ve Katar Kalkınma Bankası arasındaki eylem planı da nihai şeklini aldı."

Şimşek, bu KEK toplantısında standardizasyon alanında bir mutabakat zaptının da nihai hale getirildiğini, bu gelişmenin ticarette teknik engellerin kaldırılması adına son derece sevindirici olduğunu söyledi.

Şimşek, "Görüldüğü üzere somut kararlar var. Nihai hale getirilmiş birçok anlaşma veya mutabakat zaptı var. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde bunların hepsi hayata geçirilecektir." dedi.

Katar ile ilişkilerin siyasi anlamda mükemmel olduğunu ifade eden Şimşek, "Katar ile bir araya geldiğimiz zaman sadece fırsatlardan bahsediyoruz. Birlikte Türkiye'de, Katar'da, Körfez'de ve üçüncü ülkelerde birlikte ne yapabileceğimizi konuşuyoruz. Bunun için somut projeler üzerine daha çok yoğunlaşmamız lazım. Ticaret hacmimizde de son yıllarda ciddi gelişmeler oldu ama hala arzulanan düzeyde değil. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde ticaret hacmi de çok daha gelişecek." diye konuştu.

Türkiye'nin Katar'dan ağırlıklı olarak enerji ürünleri satın aldığına değinen Şimşek, imalat sanayisinde de birlikte iş yapılması ve serbest ticaret anlaşması imzalanmasıyla ikili ticaret hacminin çok daha yüksek seviyelere çıkacağına inandığını ifade etti.


- "Katar, Türkiye'ye pozitif ayrımcılık yapıyor"


Bugün itibarıyla Türkiye'deki Katar ortaklı şirket sayısının 99'a ulaştığı ve Katar merkezli sermaye girişlerinin 1,2 milyar dolar olduğu bilgisini veren Şimşek, gelecek yıllarda burada da bir sıçrama öngördüklerini kaydetti.

Özellikle Katar merkezli bankaların Türkiye'de aktif ve önemli bir rol üstlenmesinin gelecek dönemde iki ülke arasında yatırım ve ticarete büyük katkıda bulunacağına işaret eden Şimşek, "Türkiye'deki çok önemli markalar Katar sermaye sahipleri tarafından satın alınıyor ve bu markalarla ortaklık ilişkisi kuruluyor. Bu iki ülkenin de menfaatinedir. Ben inanıyorum ki Türkiye ve Katar arasındaki bu ortak girişimler pek çok Türk markasını küresel marka haline getirebilir, yeni markalar yaratabilir. Onun için biz olaya dar bir çerçeveden bakmıyoruz, çok daha büyük bir resme odaklanmış durumdayız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini, fakat zorlukların geride kaldığını anlatan Şimşek, reformlarla Türkiye'nin zaten sağlam olan temellerini daha da güçlendireceklerini ve yatırım fırsatlarını çok daha güçlü bir şekilde hem yerel hem de uluslararası yatırımcılara sunacaklarını dile getirdi.

Şimşek, "Ciddi bir teşvik sistemimiz var. Yeni bir teşvik sistemi de şimdi hayata geçecek. Bu da yine Türkiye ve Katar arasında yatırımların artmasına eminim büyük katkıda bulunur." dedi.

Katar'da uzun zamandır faaliyet gösteren Türk müteahhitlik firmalarının bugüne kadar 125 projeden toplam 13,7 milyar dolarlık proje üstlendiklerini aktaran Şimşek, şunları söyledi:

"Katar belli ki Türkiye'ye hakikaten sadece sözle değil eylemle de pozitif ayrımcılık yapıyor. Türk firmaların orada iş yapmasına güçlü destek veriyor. Ben Katar'a ve değerli dostuma orada iş yapan firmalarımıza destekleri için çok teşekkür ediyorum. Türk firmaları 2016'da 2,1 milyar dolarlık proje imzalamıştı. Toplam proje bedeli sıralamasına bakıldığında Katar, Türk müteahhitlerinin en fazla proje üstlendikleri 7. ülkedir. Bu hakikaten muazzam bir şey. Dolayısıyla aramızdaki güçlü bağlar ve ilişkiler somut projelere ve iş birliklerine dönüşmüş durumda. Katar'da gerçekleştirilen bu projelerde kara yolu projeleri başı çekmektedir. Kara yolları projeleri dışında metro, havalimanı ve liman projelerinde de Türk müteahhitlik firmaları yer almaktadır. Firmalarımızın özellikle Doha metrosu ve havalimanı projelerindeki başarısı dikkat çekmektedir."

Özellikle 2022 Dünya Kupası organizasyonunda Katar'a her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını belirten Şimşek, zaten bu noktada başta stadyum yapımı olmak üzere Türk müteahhitlik firmalarının birçok projede yer alma çabası içinde olduğunu aktardı.

Şimşek, Türkiye ve Katar arasında dostane ve sıcak ilişkileri ekonomik ortaklığa dönüştürmek üzere Katar ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini, zaten güçlü olan bağlarını daha da derinleştireceklerini bildirdi.

Mehmet Şimşek, "Bu ortak çalışmanın meyvelerinden biri olan KEK mutabakat zaptı ile ülkelerimiz için belirlediğimiz hedefleri, bir sonraki KEK toplantısına kadar gerçekleştireceğimizden hiç şüphe duymuyorum." dedi.

Yorumlar